Klimaatactivisten maken barst in Londense vitrine Magna Carta

14-Klimaatactivisten-maken-barst-in-Londense-vitrine-Magna-Carta,-lijmen-zich-vast

LONDEN – Twee klimaatactivisten hebben schade aangericht aan een vitrine met een exemplaar van de beroemde Magna Carta. Ze sloegen namens Just Stop Oil een barst in het glas en lijmden zich daarna vast aan de vitrinekast, meldt Sky News.
Dominee Sue Parfitt (82) en oud-biologieleraar Judy Bruce (85) liepen gisteren met gereedschap de British Library binnen, waar twee van de vier exemplaren van de Magna Carta worden bewaard. In dat historische document werd in 1215 vastgelegd dat de macht van de koning niet absoluut is en dat hij niet boven de wet staat.
“Dit beroemde document gaat over de rechtsstaat en over opstaan tegen machtsmisbruik”, zeiden de activisten na hun actie. “Onze regering breekt haar eigen wetten. Staat de regering boven de wet Het is niet duidelijk welke vermeende overtredingen ze daar concreet mee bedoelen, maar Just Stop Oil voert regelmatig acties uit in het Verenigd Koninkrijk, onder meer bij belangrijke wegen, kunstwerken en vliegvelden. De actiegroep wil dat de regering in Londen voor 2030 stopt met het gebruik van fossiele brandstoffen. (De Telegraaf)…[+]