Koele ontvangst voor Conservatieve Britse overloopster naar Labour

14-Koele ontvangst voor Conservatieve­ Britse overloopster­ naar Labour

LONDEN – Meestal worden overlopers van de ene partij in het Lagerhuis door de andere partij met open armen ontvangen. Dat is niet het geval voor Natalie Elphicke die deze woensdag de groene leren bankjes van oppositiepartij Labour verkoos boven die van de regerende Conservatieven. Veel van haar nieuwe partijgenoten zitten juist met haar in hun maag.
Met haar granieten opvattingen over immigratie en haar lidmaatschap van de rechtse European Research Group binnen de Conservatieve fractie – voorstanders van een keiharde Brexit – wordt ze gezien als een vreemde eend in de bijt van haar nieuwe partij. “We hebben keihard gevochten om de ultralinkse geluiden te smoren”, moppert een van haar nieuwe collega’s in The Guardian, “,maar dit was nu ook weer niet de bedoeling. Ze past beter bij Reform”, de partij van Brexit-goeroe Nigel Farage.
Het is heerlijk grasduinen door de publieke uitspraken van Elphicke van de afgelopen jaren. Zo noemde ze haar nieuwe partijleider Keir Starmer kort geleden nog ‘Sir Softie’ vanwege zijn “gebrek aan beleid” rond de illegale immigranten die nog altijd dagelijks aanmeren aan de kust van Dover. Het is een onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt als vertegenwoordiger van het kiesdistrict aldaar.
Maar Elphicke was wel vaker controversieel. Zo raadde ze Manchester United-voetballer Marcus Rashford aan meer te concentreren op trainingen dan zich met politiek te gaan bemoeien. Rashford maakt zich immers al jaren sterk voor gratis maaltijden gedurende de lunch voor armere scholieren.
En dan is er nog de manier waarop Elphicke haar ex-echtgenoot en voorganger als Lagerhuislid in Dover Charlie Elphicke bijstond toen deze werd veroordeeld vanwege seksueel misbruik van diverse vrouwen. Charlie was volgens Natalie nu eenmaal aantrekkelijk en was daardoor kwetsbaar voor ‘politiek misbruik’. Ze verontschuldigde zich later over deze uitlatingen.
Voormalig financieel woordvoerder John McDonnell verwoordt het overheersende gevoel dat “er natuurlijk altijd ruimte moet zijn voor bekeringen, maar dat die van Johannes de Doper niets was in vergelijking met de ommezwaai van Elphicke”.
Keir Starmer trekt zich overigens niets aan van de kritiek in zijn partij. Hij denkt dat het feit dat Elphicke nu denkt dat Labour betrouwbaarder is rond illegale immigratie dan de Conservatieven nog goed van pas kan komen bij de naderende algemene verkiezingen. Elphicke gaat zich overigens vooral inzetten rond de huizenproblematiek. Ze zal zich niet verkiesbaar stellen voor een Lagerhuiszetel later dit jaar. (De Telegraaf)…[+]