Man krijgt levenslang voor ‘wraakaanval voor Gaza’ in Engeland

14-Man-krijgt-levenslang

ENGELAND – Een man die in de Engelse stad Hartlepool een willekeurige passant doodstak ‘uit wraak voor de oorlog in Gaza’, heeft levenslang gekregen. Dat betekent in het Verenigd Koninkrijk dat hij ten minste 45 jaar de gevangenis in moet. De rechter veroordeelde hem voor terrorisme.
De uit Marokko afkomstige Ahmed Alid (45) viel zijn slachtoffer, de 70-jarige Terence Carney, aan in de rug. Dat deed hij op 15 oktober. Een paar dagen eerder had Israël Hamas de oorlog verklaard vanwege de aanslagen in Israël die ruim 1100 mensen het leven kostten. Alid heeft zelf verklaard dat de Israëlische aanvallen in Gaza de reden waren en dat hij meer mensen had willen doden.
Naast Carney had Alid ook zijn 32-jarige slapende huisgenoot aangevallen met twee messen. De reden was dat die zich van de islam had bekeerd tot het christendom. De huisgenoot wist met hulp van een derde huisgenoot te ontkomen. In totaal woonden vijf mensen in het huis, allen asielzoekers. Tijdens zijn verhoren heeft Alid ook twee vrouwelijke rechercheurs aangevlogen, van wie er een lichtgewond raakte aan haar schouders en pols.
Alid zei dat hij in 2007 naar Europa kwam omdat hij problemen zou hebben met de inlichtingendiensten in zijn land. Informanten zouden, zo verklaarde hij, zijn winkel in de gaten houden en hem ‘intimideren’. Hij verhuisde om die reden en verbleef onder andere geruime tijd in Nederland. Het is niet duidelijk of hij in Nederland in de asielprocedure kwam, of hier illegaal verbleef. Ook in andere landen dook hij op, voor hij in 2020 via een veerboot naar het Verenigd Koninkrijk ging en in Middlesbrough belandde. De rechtbank hoorde dat hij door de politie eerder werd gearresteerd omdat hij niet de juiste papieren had, waarop de Marokkaan meteen asiel aanvroeg en in een opvang in Hartlepool terechtkwam.
De gewonde huisgenoot van Ahmed A. liet de rechtbank weten dat hij, als nieuwkomer in het azc in Wharton Terrace, had geklaagd over de vervuilde staat van de kamer en badkamer. Hij vertelde ook te zijn bedreigd door A. nadat hij had verteld zich te willen bekeren tot het christendom. De Marokkaan ontkent dat. (De Telegraaf)…[+]