Marathonloper Kipchoge en familie bedreigd na dood concurrent Kiptum

08-Marathonloper Kipchoge

ATLETIEK – Topmarathonloper Eliud Kipchoge heeft grote zorgen gehad over de veiligheid van zijn familie. Hij ontving tal van online dreigementen van mensen die beweerden dat hij betrokken was bij een samenzwering om Kelvin Kiptum te vermoorden.
Kiptum kwam in februari om het leven door een eenzijdig auto-ongeluk. Hij was 24 jaar oud en gold als het grootste talent op de marathon. In het najaar van 2023 zette hij het wereldrecord in Chicago op 2:00.35. De jaren daarvoor was Kipchoge de recordhouder. “Ik was geschokt dat mensen op socialemediaplatforms zeiden: Eliud is betrokken bij de dood van deze jongen. Dit was het slechtste nieuws ooit in mijn leven”, zei Kipchoge gisteren tegen BBC Sport Africa.
De 39-jarige Keniaan, die komende zomer op de Spelen van Parijs voor zijn derde olympische titel op rij gaat, ontving na de tragische dood van Kiptum “heel nare berichten. Mijn trainingskamp, huis, bezittingen en familie zouden in brand worden gestoken. Het is niet gebeurd, maar het is wel hoe de wereld in elkaar steekt. Mijn grootste zorg was de veiligheid van mijn familie, dat mijn kinderen wat zou overkomen.”
Kipchoge liet zich niet beheersen door de haatcampagne. “Mijn leven speelt zich af in de buitenlucht. Ik ren gewoon door de straten hier. Het was wel pijnlijk om te ervaren dat zelfs veel van mijn vrienden slecht over me spraken. Dat heeft me aangegrepen.” Volgens Kipchoge leed zijn vorm wel onder de bedreigingen. Hij werd in maart tiende op de marathon van Tokio, op 2,5 minuten van winnaar Benson Kipruto. Het was zijn slechtste resultaat sinds 2013. “In Tokio heb ik drie dagen niet kunnen slapen van de zorgen.”
Kipchoge won onder meer vijf keer de marathon van Berlijn. In 2022 scherpte hij het wereldrecord aan tot 2:01.09. In 2019 in Wenen liep hij de 42,195 kilometer – met de hulp van een grote groep gangmakers – als eerste in minder dan twee uur (1:59.40), maar die tijd is nooit erkend. (Nusport)…[+]