Naast RGD-personeel nu ook artsen in actie

RGD

PARAMARIBO – Naast het personeel van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) hebben nu ook artsen, die zijn aangesloten bij de Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA), sinds gisteren het werk neergelegd. Hierdoor komt de dienstverlening naar de samenleving toe in gevaar.

Rayendra Ramautar, voorzitter van de VRA, vertelt dat de poliklinieken hierdoor tot nader order gesloten zijn. Volgens Ramautar moeten ook de artsen de overbruggingstoelage ontvangen over de maanden februari, maart en april. De bond heeft naar verluidt aan geen enkele afdeling dispensatie verleend. “De artsen blijven in actie totdat de overbruggingstoelage is uitbetaald”, stelt hij. Ook moeten de artsen de achterstallige betalingen met betrekking tot de cao-overeenkomsten van 2022 en 2023 ontvangen. Zij willen dat de afspraken worden vastge-legd, omdat er steeds mondelinge toezeggingen zijn gedaan en die worden niet nagekomen. De maat is vol voor de artsen. Zij kunnen het niet langer uithouden. “Wij moeten nu aan de noodrem trekken; ons geduld is ook op”, stelt Ramautar.

De vakbondsman vertelt dat de artsen eerder al hun medewerking hadden verleend om de patiënten zoveel mogelijk te helpen, toen het personeel in actie was. Echter, de rek is eruit en na de algemene ledenvergadering van donderdag hebben de artsen besloten het werk neer te leggen. Patiënten vragen zich nu af hoe het verder moet, aangezien de artsen en het personeel in actie zijn. “Ik moest mijn dochtertje brengen om te vaccineren, maar toen ik daar aankwam, bleek dat de poort gesloten was. Ik heb vervolgens een bericht gestuurd naar de zuster, waarop zij aangaf dat de poli gesloten was, omdat ook de artsen in actie zijn”, stelt een bezorgde moeder…[+]