Oekraïense ministerie stelt nieuwe woordvoerder aan: AI-gegenereerde Victoria Shi

14-Oekraïense-ministerie-stelt-nieuwe-woordvoerder-aan

OEKRAЇNE – Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken komt met een nieuwe technologische uitvinding op de proppen. In een officieel persbericht, en via X, kondigt het land haar nieuwste digitale persona voor: Victoria Shi.
De nieuwste woordvoerster werd in het leven geroepen om voorlichting te geven aan de media. Door het gebruik van artificiële intelligentie (AI) zal ze dat kunnen doen. Maar de persoon bestaat ook echt: ze is gebaseerd op de Oekraïense zangeres en influencer Rosalie Nombre, die er mee instemde om mee te werken aan het project. Er zal tevens een QR-code zichtbaar zijn, die de gebruiker doorlinkt naar de officiële website van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het ministerie vertelt dat de naam van de woordvoerster afkomstig is van ‘het gezamenlijke hoofddoel van Oekraïne’, namelijk de victorie of de overwinning (in de oorlog tegen Rusland). Haar achternaam komt dan weer van de Oekraïense schrijfwijze van artificiële intelligentie, oftewel ‘Шi’ (Shi). Ze zal journalisten informeren over alles wat belangrijk is voor of te maken heeft met de Oekraïense burgers.
“Het gebruik van een AI-gegenereerde persoon voor voorlichting is in de eerste plaats bedoeld om tijd en middelen te besparen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Echte diplomaten zullen effectiever kunnen zijn en zich op andere taken kunnen richten om burgers te helpen,” aldus Dmytro Kuleba, minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne.
Kuleba benadrukt ook dat het actieve gebruik van AI-technologie een vereiste is in oorlogstijd. “Om de resultaten te bereiken die nodig zijn voor het land, is het noodzakelijk om alle processen te versnellen en een stap voor te zijn”, staat op de website te lezen.
“Diplomatie, niet alleen in Oekraïne, maar over de hele wereld, is altijd een conservatieve sector geweest die als laatste vernieuwde. Wij zijn dit aan het veranderen. De Oekraïense diplomatie versterkt nu haar capaciteiten en maakt een technologische sprong die geen enkel ander land ter wereld ooit heeft gemaakt,” besloot de minister. (HLN)…[+]