Oekraïne bang om meer Abrams kwijt te raken

15-Oekraïne-bang-om-meer-Abrams-kwijt-te-raken

OEKRAЇNE – Oekraïne trekt zijn door de VS geleverde M1A1 Abrams tanks tot nader order terug van het slagveld. De tanks blijken te gevoelig voor Russische aanvallen met drones. In de afgelopen twee maanden zijn de Oekraïense strijdkrachten vijf van de in totaal 31 Amerikaanse tanks kwijtgeraakt aan vijandelijk vuur.
Door de grote hoeveelheid drones boven het slagveld “is er geen stuk open terrein dat overgestoken kan worden zonder te worden opgemerkt”, tekent persbureau Associated Press op uit de mond van een anonieme Amerikaanse defensiefunctionaris. Als de Russen een Abrams op de korrel krijgen dankzij observatiedrones, proberen ze de tank uit alle macht uit te schakelen met artillerie of worden er zogenaamde hunter-killerdrones op afgestuurd om ‘m te vernietigen.
Ver achter de linies zullen nu nieuwe tactieken worden ontwikkeld om de Amerikaanse tanks toch in te kunnen zetten, zegt admiraal Christopher Grady, de vicevoorzitter van de Amerikaanse generale staf, tegen AP: “Als je beziet hoe de wijze van vechten is veranderd, zijn er aanzienlijke gevaren voor een grote concentratie van pantsers in een terrein waar overvloedig gebruik wordt gemaakt van onbemande vliegtuigjes.” Grady is optimistisch dat nieuwe tactieken succesvol kunnen zijn.
Overigens vormen niet alleen drones een probleem. Volgens de Amerikaanse bronnen van AP is de Oekraïense inzet van de Abrams tanks verre van optimaal. Ze functioneren het best als onderdeel van een grotere strijdmacht met een groot aantal verschillende wapensystemen, terwijl de Oekraïners ze veelal individueel inzetten. (De Telegraaf)…[+]