Ontslagmelding Hellings nog niet gedeponeerd bij Arbeid

01 Ontslagmelding Hellings

PARAMARIBO – Volgens minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) was er tot en met gisteren nog geen melding bij zijn ministerie binnengekomen over het ontslag van Marciano Hellings, bondsvoorzitter van de bond bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS).
Mac Andrew verklaarde dit tegenover media voor de start van de Raad van Ministers (RvM). De bewindsman zegt via de pers vernomen te hebben over de commotie die is ontstaan bij het stroomleveringsbedrijf, na het ontslag van Hellings door de EBS-directie. Mac Andrew legt uit dat wanneer een werkgever een werknemer de laan uitstuurt er melding hiervan gedaan moet worden bij de Arbeidsinspectie. Deze afdeling zal dan nagaan of het gevraagde ontslag rechtvaardig is. Ook minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen schijnt niet helemaal op de hoogte te zijn over het gehaal en getrek dat is ontstaan tussen de bond en
directie bij de EBS. Abiamofo zegt dat voor hem prioriteit is dat de stroomvoorziening naar de samenleving gegarandeerd is.
Het bestuur van de Ogem Werknemers Organisatie Suriname (OWOS) en leden trokken gistermorgen na een spoed algemene ledenvergadering naar het Kabinet van de Vicepresident, voor het indienen van een petitie. Dinsdag hadden de leden en bestuur ook een petitie ingediend bij het Kabinet van de President. In de petitie wordt een aantal zaken geëist. Zo wordt gevraagd dat het ontslag van Hellings wordt teruggedraaid, de EBS-top wordt vervangen en de cao-onderhandelingen worden gestart. In tegenstelling tot president Chandrikapersad Santokhi, heeft vicepresident Ronnie Brunswijk de opgekomen menigte wel te woord gestaan. Brunswijk gaf het OWOS-bestuur en de EBS-werknemers aan de kwestie te zullen bespreken binnen de RvM en met het staatshoofd.
Vandaag komen de raad van commissarissen, directie van de EBS, OWOS en een clusterteam van ministers bijeen om over het probleem bij het energiebedrijf te praten.…[+]