Ophef na opvallende finish halve marathon Beijing

ATLETIEK – In de atletiekwereld is ophef ontstaan na de halve marathon van Beijing die afgelopen zondag werd gelopen. Uit beelden blijkt dat de Chinese hardloper He Jie opzichtig wordt voorgelaten door twee Kenianen en een Ethiopiër, waardoor gevreesd wordt voor matchfixing.
De organisatie van het evenement is een onderzoek gestart en de wereldatletiekbond, World Athletics, spreekt zijn zorgen uit. “De integriteit van onze sport is de hoogste prioriteit bij World Athletics”, aldus de wereldatletiekbond. “We begrijpen dat er momenteel een onderzoek wordt verricht door lokale autoriteiten.”
Willy Mnangat, een van de twee Kenianen die betrokken was bij het opvallende slotstuk van de halve marathon, erkende aanvankelijk He Jie te hebben laten winnen. “Ik deed dat omdat hij mijn vriend is”, vertelde hij aan de BBC. Later kwam Mnangat terug op die stelling en beweerde hij een tempomaker te zijn geweest voor Jie. De drie Afrikaanse hardlopers zouden nooit hebben meegedaan voor de overwinning, maar alleen hebben meegelopen om hun Chinese collega aan een nationaal record te helpen.
Het nationale record liep Jie op elf seconden mis: hij finishte na een uur, drie minuten en 44 seconden. Het winnen van de halve marathon leverde hem wel omgerekend 5.500 dollar op. Jie zelf vertelde na de race “niet in de meest competitieve staat” te zijn geweest, maar deed geen uitspraken over de controversiële finish. (Nos)…[+]