Personeel Huize Ashiana enkele uren in actie

Poort Huize Ashiana

PARAMARIBO –  Het personeel van Huize Ashiana heeft donderdag actie gevoerd bij de poort. Hierbij waren de poorten gesloten, waardoor niemand naar binnen of naar buiten kon. Ook de directeur, Brenda van Daal, stond buiten en wist niet waarom het personeel in actie was. Secretaris van de bond bij Huize Ashiana, Eugene Daniel, stond ook buiten de poort. Hij vertelt dat het werk intussen is hervat. De directeur wenst in dit stadium geen interviews af te staan omdat er gesprekken worden gevoerd.

“De poort gaat niet open zolang er geen oplossing komt. We zijn de situatie al beu, we zijn al moe”, zei een personeelslid van het bejaardentehuis Ashiana bij de ingang vanochtend. De medewerkers zijn niet te spreken over het feit dat er wordt gezegd dat er geen geld is op de rekening om eten te kopen. Ook vinden zij dat het bejaardentehuis wordt gezien als een dumpplek. Volgens het zorgpersoneel eten de bewoners al een week doperwten met worstjes. “De worstjes hebben een onaangename geur en de doperwten zijn te hard.” De medewerkers zeggen dat er naast het tekort aan voeding ook een tekort is aan personeel. Mensen gaan met pensioen en anderen vertrekken, terwijl er geen nieuwe mensen worden aangenomen. Ook zeggen de medewerkers dat de subsidie niet op tijd wordt uitbetaald.

De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Ines Pane, die notitie heeft genomen van de protesten en zelf naar de locatie is getogen, zegt dat onvolledige stukken waren ingediend door de directie van de instantie voor de aanvraag van de subsidie, waardoor deze niet goedgekeurd kon worden. “Ondertussen zijn de stukken al ingeleverd en liggen die nu bij Financiën.” De bewindsvrouw zei verder dat de subsidie niet minder wordt en dat het geld van het eerste kwartaal van dit jaar nog gestort moet worden…[+]