Piqué aangeklaagd in corruptiezaak rond Spaanse supercup

Piqué aangeklaagd in corruptiezaak rond Spaanse supercup

VOETBAL – Oud-verdediger Gerard Piqué is volgens Spaanse media aangeklaagd in de corruptiezaak rond de toewijzing van de Spaanse supercup aan Saoedi-Arabië. De icoon van FC Barcelona zou vanwege de afspraak jaarlijks 4 miljoen euro hebben ontvangen.
In het strafrechtelijke onderzoek naar het handelen van de Spaanse voetbalbond RFEF werd eerder onder anderen Luis Rubiales aangehouden. De oud-voorzitter wordt ervan verdacht fraude te hebben gepleegd. Het onderzoek richt zich op corruptie, administratieve fraude en witwassen. Saoedi-Arabië is sinds 2020 gastheer van het toernooi, dat wordt afgewerkt in twee halve finales en een finale. Bij de deal met Saoedi-Arabië zou zo’n 40 miljoen euro per jaar zijn gemoeid.
De overeenkomst werd destijds ook gesloten met Kosmos, het media- en investeerdersbedrijf dat eigendom is van Piqué. In een telefoongesprek zou Rubiales met de oud-international hebben gesproken over “miljoenen in commissies”. Piqué zou mogelijk een voorkeursbehandeling hebben gekregen. Piqué was bij het aangaan van de deal nog speler van FC Barcelona. De 102-voudig international was van 2008 tot 2023 in dienst van de Catalaanse grootmacht.
Piqué heeft de illegale betalingen altijd ontkend. “Ik weet hoe ik een zakendeal moet scheiden van voetbal. Ik heb geen hulp gekregen. Als je me vertelt dat vanwege een commerciële overeenkomst de competitie wordt beïnvloed, heb je geen idee wie ik ben. In de wereld waarin wij werken, is een commissie van 10 procent in overeenstemming met de marktstandaarden”, zei de Spanjaard eerder. (VI)…[+]