Plek waar Émile werd gevonden al vaker uitgekamd: ‘Als lichaam verplaatst was, dan zien we dat’

14 Plek-waar-Émile-werd-gevonden

FRANKRIJK – De Franse politie blijft zoeken naar aanwijzingen, nadat afgelopen zaterdag de stoffelijke resten van de vermiste peuter Émile zijn teruggevonden in de buurt van Haut-Vernet. In het bergdorpje Le Vernet in het zuiden van het land zijn maandag ongeveer honderd marechaussee op de been, net als hondenbrigades, forensische experts en antropologen.
Afgelopen zondag meldde het Openbaar Ministerie dat er stoffelijke resten zijn teruggevonden en dat uit dna-onderzoek blijkt dat het om de botten van de 2-jarige vermiste Émile gaat. Volgens lokale media is ook de schedel van de jongen gevonden.
Émile werd voor het laatst gezien op 8 juli vorig jaar, door twee buren met tegenstrijdige verhalen. Hij was toen net aangekomen voor de zomervakantie in het vakantiehuis van zijn grootouders in Haut-Vernet, een gehucht van 25 inwoners gelegen op een hoogte van 1200 meter. Alle huizen in het gehucht en andere plaatsen elders die met de zaak in verband konden worden gebracht, werden in de loop van het onderzoek doorzocht. De zoektocht werd een aantal dagen later stopgezet omdat het onwaarschijnlijk was dat een jong kind de zomerhitte zou overleven.
De politie keerde deze week terug naar Le Vernet. Het dorp werd afgelopen donderdag afgezet en zeventien mensen, onder wie familie en buren, werden opgeroepen om de laatste momenten van Émile voor zijn verdwijning in kaart te brengen. Buren zagen de jongen voor het laatst toen hij in Le Vernet alleen over straat liep. De politie heeft op die plek meermaals naar Émile gezocht.
Het bosrijke gebied waar een wandelaar afgelopen zaterdag de botten ontdekte, was al meerdere keren uitgekamd. Het is mogelijk dat de stoffelijke resten van de jongen later op de plek terecht zijn gekomen, misschien door hevige regenval, roofdieren of een persoon.
Als het lichaam van Émile verplaatst is, dan zullen we dat zien, verzekert forensisch arts Bruno Frémon in Le Parisien. “Als het lichaam daar negen maanden heeft gelegen, dan heeft het skelet zich vastgezet in de aarde en sporen achtergelaten. Als het verplaatst is geweest, dan is dat niet het geval, wat duidt op de tussenkomst van een derde partij.”
Vaststellen wanneer de jongen precies gestorven is, kan volgens Frémon niet meer. “Normaal gezien onderzoeken we de huid, de ogen, de flexibiliteit van het lichaam… Het geheel van zulke details stelt ons in staat om het tijdstip van het overlijden bij benadering te bepalen. Maar hoe meer dagen er verstrijken, hoe moeilijker het is om de inschatting te maken. In het geval van Emile zijn er negen maanden verstreken en blijven er alleen nog maar botten over”, klinkt het.(De Telegraaf)…[+]