Poetin prijst op Overwinningsdag militaire vooruitgang Oekraïne, waarschuwt Westen opnieuw

14-Poetin-prijst-op-Overwinningsdag-militaire-vooruitgang-in-Oekraïne

MOSKOU – De Russische president Vladimir Poetin heeft het Westen opnieuw beschuldigd van het riskeren van een wereldwijd conflict, terwijl hij in Moskou de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog herdacht.
De pas weer aan een nieuwe ambtstermijn begonnen Poetin nam de jaarlijkse militaire parade af op 9 mei, de dag waarop Rusland de 79ste verjaardag van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in 1945 viert. Die zege op de nazi’s – die 27 miljoen Sovjet-doden veroorzaakte en elke Russische familie heeft geraakt – komt ook steeds terug in Poetins toespraken om zijn aanval op Oekraïne te rechtvaardigen.
“Revanchisme, misbruik van geschiedenis en een poging om de huidige nazivolgers te rechtvaardigen maken deel uit van een algemeen beleid van de Westerse elites om nieuwe regionale conflicten aan te wakkeren. Vandaag zien we hoe ze proberen de waarheid over de Tweede Wereldoorlog te vervormen”, aldus Poetin tegen de verzamelde gasten en militairen.
“We weten waar de buitensporigheid van dergelijke ambities toe leidt. Rusland zal alles doen om een wereldwijde botsing te voorkomen. Maar tegelijkertijd zullen we niemand toestaan ons te bedreigen. Onze strategische strijdkrachten zijn altijd in een gevechtsklare staat”, zei Poetin op het Rode Plein nadat minister van Defensie Sergei Sjojgoe troepen had geïnspecteerd. De president sprak ten overstaan van duizenden militairen en andere aanwezigen.
De stemming in Moskou is uitbundiger dan vorig jaar, aldus waarnemers. Volgens het Russische Ministerie van Defensie namen ongeveer 9 duizend militairen en 61 stuks militair materieel deel aan de parade. Daarbij intercontinentale ballistische rakettensystemen en het S-400-luchtafweerraketsysteem. In tegenstelling tot de ingetogen vieringen van vorig jaar, was er weer een traditionele vliegshow: gevechtsvliegtuigen kleurden de hemel in het wit, blauw en rood van de Russische vlag.
Sinds het tegenvallende begin van het grootschalige offensief tegen Kyiv, in februari 2022, heeft het Russische leger de laatste weken vooruitgang geboekt in het oosten van Oekraïne. Volgens waarnemers staan de Russen er vooral door munitietekorten aan de kant van de tegenstander beter voor dan vorig jaar, ondanks de aanhoudende zware verliezen.
Vladimir Poetin, inmiddels 71 jaar oud, viel in herhaling in zijn toespraak en beloofde weer de overwinning aan het Russische volk tegen een Oekraïense regering die wordt voorgesteld als een bende van neonazi’s.
De militaire parade van gisteren stond centraal in het verhaal van het Kremlin, dat naar de eigen bevolking ook kracht wil uitstralen, aldus waarnemers. Vladimir Poetin, die behoorlijk geïsoleerd is op het internationale toneel, had weinig buitenlandse staatshoofden op bezoek. De leiders van Belarus, Kazachstan en Turkmenistan, Kirgizië, Oezbekistan en Tadzjikistan waren er wel, volgens het Kremlin waren ook die van Cuba, Laos en Guinee-Bissau aanwezig. Armenië bleef demonstratief weg, aldus waarnemers, vanwege meningsverschillen met Poetin. (HLN)…[+]