Politie grijpt in bij anti-Israël protesten Amerika

14-Politie-grijpt-in-bij-anti-Israël-protesten-Amerika

VS – De politie grijpt in bij de groeiende studentenprotesten in Amerika. Op de universiteit van Southern California werden 93 mensen gearresteerd. Volgens CNN zijn de protesten daar gestopt en is de universiteit voor onbepaalde tijd gesloten voor bezoek van buitenaf.
Op andere universiteiten lijkt het protest nog niet gestopt. In meerdere steden in Amerika zijn gebouwen bezet.
De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson zei afgelopen woensdag nog tijdens een bezoek aan de protesten in New York dat hij vindt dat de Nationale Garde moet worden ingezet om de protesten te breken. Johnson sprak van een ‘radicale meute die anti-semitische uitlatingen doet en Joodse studenten bedreigt’.
In New York werd politiechef James McCarthy omringd door uitzinnige actievoerders die hem en zijn collega’s voor ‘fascisten’ en ‘varkens’ uitmaakten. De studenten eisten de vrijlating van een gearresteerde vrouw, zo blijkt uit een video die op X circuleert.
Woensdag waren er betogingen bij onder meer de universiteiten van Ohio en Zuid-Californië en in de Texaanse stad Austin, waar zich een gespannen confrontatie afspeelde tussen studenten en oproerpolitie. Aan tientallen andere grote en kleinere onderwijsinstellingen werd betoogd, meldt de Washington Post. Studenten van de Harvard University in Boston zetten een tentenkamp op.
De studenten eisen dat de oorlog stopt en ze willen dat de universiteiten en overheid stoppen met investeren in bedrijven die banden hebben met Israël. De tentenkampen liggen vol Palestijnse vlaggen en spandoeken.
De protesten liepen veelal uit in het roepen van antisemitische en pro-Hamas-leuzen en oproepen tot geweld, zegt Republikein Mike Johnson. Volgens getuigen werden er leuzen als: ‘verbrand Tel Aviv’, ‘Al-Qassam, maak ons trots’ en ‘Hamas, we houden van je’ gescandeerd. Meerdere Joodse studenten zeiden dat ze zich daardoor bedreigd voelen.
De protestgolf begon aan de Columbia University in New York, waar vorige week tientallen betogers werden opgepakt nadat de universiteitsautoriteiten de politie erbij haalden.
Republikein Mike Johnson wil dat rector Nemat Shafik opstapt, omdat ze niet genoeg doet om Joodse studenten te beschermen. Ook bij de University of Michigan, Yale en M.I.T. zijn vergelijkbare acties gemeld.
Presidentskandidaat Donald Trump zei eerder deze week dat hij de bezem door alle opstandige universiteiten haalt als hij verkozen wordt. “Academici zijn geobsedeerd door het indoctrineren van de Amerikaanse jeugd. Het is tijd om onze eens zo grote onderwijsinstellingen terug te winnen van radicaal links.” (De Telegraaf)…[+]