Premier Slowakije neergeschoten, verkeert in levensgevaar

Premier-Slowakije-raakt-zwaargewond

SLOWAKIJE – De Slowaakse premier Robert Fico is neergeschoten en daarbij zwaargewond geraakt. Het incident vond plaats in Handlová, op ongeveer 150 kilometer van hoofdstad Bratislava. Direct na de schietpartij werd één verdachte opgepakt.

Volgens een woordvoerder van de Slowaakse regering verkeert de premier in levensgevaar. Hij is met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht in de stad Banská Bystrica in het midden van het land. Op de officiële Facebook-pagina van de premier heeft zijn woordvoerder laten weten dat “de komende uren cruciaal voor hem zijn”.

Volgens het Slowaakse televisiestation TA3 waren na een bijeenkomst met aanhangers vier schoten te horen en is de 59-jarige premier door minstens één kogel in zijn buik geraakt. De Slowaakse krant Pravda meldt dat hij in zijn borst en buik is geraakt en weer andere media stellen dat hij twee tot drie keer is geraakt: in zijn ledematen, borst en buik.
Pravda stelt dat vooral de kogel die hem in zijn buik raakte levensbedreigende verwondingen heeft veroorzaakt. De andere kogels zouden minder ernstige schade hebben aangericht.
Op beelden is te zien dat terwijl de premier na de schietpartij in een dienstauto wordt geduwd beveiligers zich op de verdachte werpen.

De vermoedelijke dader Juraj C., een warrige man met vlassige grijze baard, naar verluidt 71 jaar oud en uit de plaats Levica, is direct gearresteerd. Hij zou een Slowaakse dichter zijn die een literatuur-club had opgericht.

 

(NOS)…[+]