Pro-Palestijnse demonstranten opgepakt na rellen bij Songfestival

14-Pro-Palestijnse-demonstranten-opgepakt-na-rellen-bij-Songfestival

MALMÖ – Een tiental pro-Palestijnse demonstranten is bij de ingang van de songfestivallocatie Malmö Arena afgevoerd door de politie. Ze riepen leuzen en zwaaiden met Palestijnse vlaggen uit protest tegen de deelname van Israël om de oorlog in de Gazastrook. Israël kwam donderdagavond in actie tijdens de tweede halve finale. Er zijn negen mensen opgepakt.
Verder van de ingang stonden ook mensen te demonstreren. De Zweedse politie was er snel bij toen de dertig tot veertig demonstranten uit het metrostation tevoorschijn kwamen en leuzen begonnen te roepen. Ook zwaaiden ze met Palestijnse vlaggen uit protest tegen Israëls deelname.
Zeker vijftig agenten drongen de groep, met behulp van de Deense politie, terug het plein af waar ze uiteindelijk uit beeld van de fans waren.
Vlak voor het grotere protest begon, werd al een stel andere betogers verwijderd. Zij toonden een grote vlag met daarop de tekst ’Welcome to Genocide Song Contest’.
Rond 20:30, dertig minuten voor de start van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival, ging het ook mis bij het European Village waar de halve finale live uitgezonden wordt en waar al de hele dag artiesten optraden om het songfestival te vieren. Daar drong een grote stoet pro-Palestina demonstranten door de afzetting heen.
De politie probeerde de stoet aanvankelijk tegen te houden, maar moest ze uiteindelijk toch doorlaten. De relschoppers liepen tegen de hekken van het village aan waar een enorme politiemacht op ze wachtte. Ze trekken om de hekken heen en de politie loopt in een grote rij van agenten met hen mee het European Village terrein afschermend. Achter de hekken in het European Village kijken bezoekers toe naar wat zich buiten de poorten afspeelt. Ze houden stil voor de hoofdingang waar een lange rij agenten staat opgesteld. “Shame on you”, scanderen ze naar de agenten. De pro-Palestina demonstranten verzamelen zich voor de hoofdingang van het Fokkers Park en houden stil bij de colonne van agenten. Ze scanderen hun leuzen die ze de hele dag al laten horen en houden borden omhoog met foto’s van gedode kinderen en zwaaien met vlaggen.
Eerder op donderdag was er ook een protestmars in de Zweedse stad. Daar deden volgens de politie tussen de 10 duizend en 12 duizend mensen aan mee. Die verliep mede dankzij een enorme politie-inzet in goede banen. (De Telegraaf)…[+]