PSV loopt plek in Pot 1 mis door nieuwe Champions League-opzet

08-PSV

VOETBAL – Nu de landstitel binnen is, gaat bij PSV langzaam de blik op volgend seizoen. De Eindhovenaren zullen niet in Pot 1 belanden bij de Champions League-loting, in tegenstelling tot Feyenoord vorig jaar.
Dat heeft alles te maken met de nieuwe opzet van het miljardenbal. De deelnemers – vanaf volgend seizoen liefst 36 – belanden in één megastand. De UEFA heeft besloten om de vier potten van negen teams in te delen op basis van het clubcoëfficiënt, uitgezonderd de titelhouder die altijd in Pot 1 zit.
In de oude modus was het nog zo dat de regerend Champions League- en Europa League-kampioen in de hoogste pot terechtkwamen, aangevuld met de kampioenen van de hoogst genoteerde landen op de coëfficiëntenlijst. Zo plukte Feyenoord dit seizoen de vruchten van de opmars van de Eredivisie op de UEFA-ranking. PSV zal, gezien zijn clubcoëfficiënt, deel uitmaken van Pot 2 of Pot 3. Omdat iedereen twee clubs uit zijn ‘eigen’ pot treft, is de potindeling een stuk minder interessant dan voorheen.
Zoals bekend gaat de nieuwe opzet van de Champions League gepaard met een premiestijging. De startbonus is verhoogd van 15,6 naar 18,6 miljoen euro. Verder zijn er opnieuw bedragen per wedstrijd te verdienen en hangen er premies vast aan de plek in de eindstand van de hoofdfase. Al met al is de schatting dat de deelnemers er gemiddeld 15 procent op vooruitgaan. Dit seizoen verdiende PSV, dat het tot de achtste finale schopte en daarin strandde tegen Borussia Dortmund, zo’n 49 miljoen euro in het miljardenbal. (VI)…[+]