Ramdin: “Veel Surinamers in het buitenland vast voor gesjoemel met visum en drugszaken”

ramdin

PARAMARIBO – Het komt volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) te vaak voor, dat Surinamers misbruik maken van een Schengenvisum. Zo zijn er personen en organisaties die geld vragen aan mensen met de valse belofte dat zij langer dan toegestaan met een Schengenvisum in een Europees land kunnen verblijven.

 

Ramdin verduidelijkt dat een visum naar de Schengenstaten voor toeristische doeleinden en familiebezoek is. Het is een tijdelijk verblijf. “Er zijn helaas personen en organisaties die misbruik van maken en geld vragen aan mensen en hen verleiden dat een Schengenvisum ze die ruimte gaat bieden om langer te kunnen blijven. Dat gaat niet gebeuren. Ze worden illegaal en de mensen gaan in het justitieel traject terechtkomen, met alle consequenties van dien. We hebben nu veel mensen in Frankrijk die in de gevangenis zitten, ook om deze redenen. Ik wil de Surinaamse gemeenschap hiervoor waarschuwen om zich niet te laten verleiden tot dit soort praktijken. Helaas is het ook een paar keer gebeurd in Zuidoost-Azië, waar Surinamers naar toe reisden en als koerier optraden voor drugs. Dat soort zaken geven problemen”, benadrukt de minister. De Bibis-minister zegt dat al dit soort zaken Suriname een slechte naam geeft. Daarnaast betekent het ook meer werk voor de consulaire afdeling van Buitenlandse Zaken, want als Staat heeft Suriname de taak om consulaire bijstand te verlenen. Echter, er kan als land niet geïntervenieerd worden in een justitieel onderzoek of proces in den vreemde. Als land of ministerie kan er hooguit sociale en humanitaire steun verleend worden, notie genomen worden hoe het gaat met de persoon of personen die opgesloten zitten in het buitenland.

Ramdin zegt dat Surinamers zich ook nog steeds te vaak laten verleiden door allerlei fake berichten op internet. Veelal worden mensen middels allerlei soort berichten wijsgemaakt om geld te geven voor bijvoorbeeld een visum. Ook vindt er veel afpersing van mensen via sociale media plaats, waarschuwt de minister. Hij zegt dat er momenteel acht ‘fake accounts’ onder zijn naam zijn, waarbij mensen wordt gevraagd geld te geven.

“Laat me duidelijk zijn, ik vraag niemand geld. Het moet serieus worden genomen, laat u zich niet verleiden. Niet hier, niet in Nederland of elders. Want ik ga er niet verantwoordelijk voor zijn dus u gaat uw beklag moeten doen bij de politie, maar het zijn ‘fake accounts’ en mensen laten zich teveel verleiden en dan denken ze gaan hun visum sneller krijgen. Als je een visum nodig hebt, een paspoort nodig hebt, volg de regels. Het geeft ook de geaardheid van de mensen aan die mee willen gaan om voor geld wat te krijgen. Het is een slechte attitude”, aldus de minister…[+]