Rechter onderzoekt belangenverstrengeling vrouw Spaanse premier

Rechter-onderzoekt-belangenverstrengeling-vrouw

SPANJE – Een Spaanse rechter onderzoekt of de vrouw van de Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en corruptie. Justitie verklaart enkel dat er recent een onderzoek naar is begonnen waarover voorlopig verder geen mededelingen gedaan worden.

Spaanse media berichten dat het onderzoek zich richt op contacten van Gómez met particuliere bedrijven die van de overheid geld of opdrachten hebben ontvangen. Zo zou Gómez banden hebben gehad met het Spaanse toerismeconcern Globalia, de eigenaar van onder meer Air Europa. Ze zou in 2020 een rol hebben gespeeld bij overheidssteun aan Air Europa, dat tijdens de coronacrisis in grote problemen kwam en om steun aanklopte.

Gómez was in die tijd chef van een Spaanse stichting. Ze heeft Globalia als sponsor voor de stichting geworven en had contact met de baas van Globalia, Javier Hidalgo. De luchtvaartmaatschappij kreeg eind 2020 475 miljoen euro steun van de regering. Volgens sommige media een buitengewoon hoog bedrag in vergelijking tot de coronasteun aan andere ondernemingen.

Premier Sánchez, die sinds medio 2018 premier van Spanje is, lijkt niet onder de indruk. Hij zei in een reactie vertrouwen te hebben in de Spaanse justitie.

(De Telegraaf)…[+]