Registratieperiode energiekorting voor kwetsbare afnemers verlengd

01-energiekorting

PARAMARIBO – De registratieperiode voor kwetsbare afnemers, die in aanmerking willen komen voor een energiekorting, is verlengd. Aanvankelijk moest eerdergenoemde groep vóór 1 april een aanvraag hebben ingediend bij de Energie Autoriteit Suriname (EAS), om 50 procent korting op de stroomrekening te kunnen krijgen. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BIZA) bevestigt dat de registratieperiode is verlengd.
De bewindsman zegt dat hij de vorige week gesproken heeft met vertegenwoordigers van de EAS. Tijdens dit onderhoud heeft de bewindsman gezegd dat er nog heel wat zaken onduidelijk zijn voor de gebedshuizen. Zo was een deel van houders van gebedshuizen niet op de hoogte dat het subsidiebeleid op stroom per 1 april voor hen zou worden afgeschaft. Deze groep wist dus niets van het gewijzigde subsidiebeleid. Ook dat er geregistreerd moest worden bij de EAS was nieuw voor de gebedshuizen. De BIZA-minister zegt dat voorheen de subsidie (50 procent ) automatisch van de EBS-bon van de gebedshuizen werd afgetrokken.
“De EAS heeft mij aangegeven dat zij er in ieder geval voor zorgen dat de gebedshuizen worden geregistreerd en dat ze rekening houden met de registratiedatum. Ik heb de EAS toen gevraagd geef mij nog een maand de tijd om onder andere de gebedshuizen bij jullie te registeren en degenen die reeds bij jullie zijn geregistreerd laat die dan in aanmerking komen voor de tarieven”, aldus Somhardjo. Landelijk zijn er ruim vijfhonderd gebedshuizen. Hieronder vallen kerken, mandirs, moskeeën en synagogen.
Religieuze gebedshuizen zijn slechts een groep die valt onder de categorie van kwetsbare afnemers. De verlenging is naar zeggen van de minister een maand.
Kwetsbare afnemers zijn afnemers, zonder winstoogmerk en primair actief op het gebied van sport, religie, educatie, gezondheidszorg, ouderenzorg, jeugdzorg, of cultuur, en die niet beschikken over voldoende financieel draagvermogen om hun elektriciteitsrekening volledig te kunnen voldoen. Potentiële kwetsbare afnemers kunnen zich met een KKF- uittreksel en een digitaal ingevuld financieel overzicht, aanmelden voor deze regeling via de EAS-website.
De EAS zal vervolgens na screening de aanvraag aanbieden bij het Ministerie van Financiën en Planning, die de finale goedkeuring verstrekt en ook ter publicatie via de EAS website meldt.
Na te zijn geregistreerd, gescreend en goedgekeurd kan de afnemer 50 procent korting krijgen op de stroomrekening.…[+]