Rellen tussen betogers op universiteit LA, in New York grijpt politie in

arrestaties-betogingen-2560x1440a

LOS ANGELES/NEW YORK – Op de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) zijn gevechten uitgebroken tussen pro-Palestijnse en pro-Israëlische betogers. Net als op een aantal andere campussen in de Verenigde Staten wordt ook op de campus van UCLA al dagen actiegevoerd voor de Palestijnen.

Net voor middennacht plaatselijke tijd kwamen tegendemonstranten de campus op en probeerden de barricaden omver te trekken die de pro-Palestijnse studenten hadden opgericht. Er braken gevechten uit waarbij met pepperspray werd gespoten en met vuurwerk werd gegooid. Veiligheidspersoneel van de universiteit greep niet in. Het universiteitsbestuur heeft de politie van Los Angeles ingeschakeld. Agenten in oproeruitrusting waren aanwezig om de boel te kalmeren.

Los Angeles is niet de enige plek in de Verenigde Staten waar het tot diep in de nacht (lokale tijd) onrustig was. Ook in New York op de Columbia University greep een grote politiemacht in bij een bezetting van een universiteitsgebouw.

Studenten hadden er Hamilton Hall, waar het bestuur zetelt, gebarricadeerd in het kader van een pro-Palestijns protest. Door een raam in te slaan, konden ze de deuren van het gebouw openen. Met stoelen en tafels werden deuren geblokkeerd en tientallen andere studenten bleven buiten staan om de bezetting in stand te houden. De oproerpolitie maakte na uren een einde aan de bezettingen. Bijna honderd studenten op de campus van Columbia zijn gearresteerd en in bussen afgevoerd.

Het universiteitsbestuur zei geen andere keuze te hebben dan de politie in te schakelen. “We hebben duidelijk gemaakt dat het leven op de campus niet oneindig ontwricht kan worden door betogers die regels en wetten overtreden.” Het bestuur heeft aangegeven dat er in ieder geval tot 17 mei politie aanwezig blijft op de campus.

Al geruime tijd zijn er op universiteiten in de Verenigde Staten pro-Palestijnse protesten. Ongeveer twee weken geleden werd er een compleet tentenkamp opgezet op de Columbia University. De studenten eisen een staakt-het-vuren in Gaza en hebben felle kritiek op de regering-Biden. Ook willen ze dat de universiteiten hun banden verbreken met bedrijven die connecties hebben met Israël, waaronder wapenleveranciers. Biden liet weten dat het bezetten van een academisch gebouw “absoluut de verkeerde aanpak is” en “geen voorbeeld is van een vreedzaam protest”.

Volgens de studenten gooit de politie met zijn harde optreden juist olie op het vuur.

(NOS)…[+]