Rusland trekt soldaten terug uit Armenië

15-Rusland trekt soldaten terug

MOSKOU – Rusland gaat een aantal soldaten en grenswachters terugtrekken uit Armenië. Dat heeft de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd, een dag na een gesprek van Poetin met de Armeense premier Nikol Pasjinian.
Pasjinian verklaarde dat er momenteel geen nood meer aan is, vanwege de evolutie van de situatie”, zo verklaarde woordvoerder Dmitri Peskov. “President Poetin is akkoord gegaan en besloot tot de terugtrekking van onze militairen en grenswachters”.
Peskov gaf niet mee om hoeveel militairen het gaat. Volgens Hayk Konjoryan, de fractieleider van de regeringspartij in het parlement, zou het gaan om de militaire posten en grensposten die sinds eind 2020 werden opgericht in vijf Armeense regio’s. De terugtrekking slaat niet op de grootste Russische militaire basis in het land, in Gyumri, waar ongeveer 3 duizend soldaten gelegerd zijn.
Armenië is een bondgenoot van Moskou, maar de voorbije maanden heeft Jerevan steeds meer afstand genomen. Het land verwijt de Russische troepen dat ze niet tussenbeide zijn gekomen bij de militaire overname door Azerbeidzjan van de separatistische enclave Nagorno-Karabach in september 2023. De enclave was tot dan toe voornamelijk door Armeniërs bewoond.Vandaag protesteerden in Jerevan ook opnieuw tienduizenden mensen tegen het afstaan van grondgebied aan Azerbeidzjan. In het kader van de zoektocht naar een vredesakkoord stemde de regering in met de teruggave van grensdorpen die het Armeense leger in de jaren negentig had veroverd in de regio Tavoesj. De beslissing lokt al weken grote manifestaties uit. (HLN)…[+]