Surinaams international Sporkslede stopt met voetballen

VOETBAL –  Fabian Sporkslede heeft bekendgemaakt dat hij stopt met voetballen. De middenvelder, enkelvoudig international van Suriname, zat sinds afgelopen zomer zonder club. In Nederland speelde Sporkslede (30) voor Ajax, Willem II, NAC Breda en RKC Waalwijk.

Op Instagram neemt Sporkslede afscheid van de voetbalwereld. Hij benoemde onder andere zijn Champions League-debuut voor Ajax. Op 3 oktober 2012 viel hij voor Christian Poulsen in tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid. Ajax verloor in eigen huis met 1-4, voor Sporkslede bleef het in het elitetoernooi bij die 21 minuten.

Sporkslede werd opgeleid door Ajax, hij speelde uiteindelijk slechts vier wedstrijden in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Hij kwam vaker uit voor NAC, waar hij tussen 2016 en 2019 speelde. Daarvoor had Sporkslede in Italië gespeeld, na zijn terugkeer in Nederland kwam de middenvelder nog uit voor Dinamo Tbilisi en Bnei Sachnin uit Israël.

Sporkslede behoorde in maart 2023 als de nieuwe groep diasporaspelers die voor Suriname mocht uitkomen samen met Navajo Bakboord, Delvechio Blackson, Yachuroo Roemer, Djevencio van der Kust, Danzell Gravenberch en Luciano Slagveer. Hij maakte zijn debuut voor Suriname op 24 maart 2023 in de ontmoeting tegen Mexico in het Franklin Essed Stadion tijdens de Concacaf Nations League-ontmoeting. Sporkslede begon op de bank en viel in voor Kelvin Leerdam. Suriname verloor toen de ontmoeting van Mexico met 0-2. Hierna werd Sporkslede niet meer opgeroepen door Suriname.

Sporkslede had liever nog geen afscheid genomen van de voetballerij. “Op dit moment voel ik me terneergeslagen, omdat voetbal zo’n groot deel van mijn identiteit is geweest. Ik hoopte dat dit niet het einde zou zijn. Maar zoals ik in mijn carrière vaker heb gedaan, zal ik weer opstaan en de uitdaging aangaan om een nieuw leven op te bouwen.”…[+]