Suriname koerst richting dreigende energiecrisis

PARAMARIBO- De energieproductie in Suriname heeft haar piek bereikt, waarschuwt financiënminister Stanley Raghoebarsing. Sinds oktober vorig jaar is het verbruik gestaag toegenomen, terwijl er nauwelijks extra capaciteit is bijgekomen. Dit baart zorgen, want zonder diepte-investeringen kan het land geconfronteerd worden met een energiecrisis, met alle gevolgen van dien.

De minister benadrukt de haast die er gemaakt moet worden om de noodzakelijke investeringen te plegen. De regering zal een gepaste formulering moeten vinden voor deze investeringen. Gedacht wordt aan alternatieven zoals zonne-energie.
Het inzetten van dieselgeneratoren zal onvermijdelijk leiden tot een verhoging van de tarieven, met name voor grote verbruikers. Daarnaast staat de bestaande energieopwekking onder druk door lage waterstanden bij de waterkrachtcentrale in Brokopondo. “De goedkope opwekking van energie raakt op en wij moeten overschakelen op het gebruik van brandstof”, aldus Raghoebarsing.
De verwachte stijging van de stroomtarieven is voornamelijk te wijten aan de toenemende internationale olieprijzen, die momenteel richting de USD 90 per vat gaan. Als het energieverbruik met 20 procent toeneemt, waarschuwt de minister, koerst het land recht op een crisis af. “We gaan vastlopen”, aldus Raghoebarsing.
Op korte termijn is bezuinigen de beste optie, stelt de minister. Dit zal niet alleen de kosten van het verbranden van dure diesel voor generatoren verminderen, maar ook de druk op de samenleving verlichten. “We willen niet dat de samenleving extra wordt belast. Het is mogelijk om zuiniger om te gaan met energie.”…[+]