Suriname krijgt miljoenen lening van CDF voor elektriciteitsvoorziening

01-Suriname krijgt miljoenen

PARAMARIBO – Suriname heeft vorige week twee overeenkomsten getekend met het Caricom Development Fund (CDF). De eerste overeenkomst betreft een zachte lening van USD 10 miljoen met een rente van 3 procent per jaar, een grace periode van twee jaar en een looptijd van tien jaar.
Dit bedrag zal worden ingezet voor de duurzame ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening in afgelegen dorpen. Het project zal gebruikmaken van hybride systemen, waarbij zonne-energie wordt gecombineerd met dieselopwekking. Hierdoor wordt een betrouwbare en milieuvriendelijke energievoorziening gerealiseerd. De dorpen in de Cajanna-cluster en de Galibi-cluster zullen profiteren van deze verbeterde elektriciteitsinfrastructuur. Dit zal niet alleen de levensstandaard verhogen, maar ook nieuwe kansen bieden voor economische groei en sociale ontwikkeling, meldt de Communicatie Dienst Suriname.
De tweede overeenkomst betreft een schenking van USD 490.000. Dit bedrag zal worden gebruikt voor projectmanagement, inclusief monitoring en evaluatie, voorlichting en voorbereidingen om het duurzame energiesysteem ook in andere dorpen te introduceren. Door middel van trainingen en bewustwordingscampagnes zullen lokale gemeenschappen worden geïnformeerd over de voordelen van duurzame energie. Daarnaast zal de schenking worden ingezet om de technische capaciteit op te bouwen, zodat meer dorpen kunnen profiteren van deze innovatieve oplossing.
De CEO van CDF zei bij de ondertekening: “Socioeconomic development potential in many isolated settlements is constrained by their disproportionately limited access to reliable and adequate electricity supply. The procurement and installation of the micro-grids financed by the CDF will help improve quality of life and livelihood opportunities, strengthen social cohesion across Suriname, whilst enabling the energy transition for disadvantaged hinterland communities.” De overeenkomsten vertegenwoordigen niet alleen financiële transacties, maar vooral toewijding aan duurzame ontwikkeling, milieubescherming en het welzijn van gemeenschappen.…[+]