Tjon En Fa haalt halve finale niet in Hong Kong

tjon en fa

WIELRENNEN – De Surinaamse baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa is gisteren in de kwartfinale uitgeschakeld tijdens de UCI Track Nations Cup in Hong Kong. Op het onderdeel sprint was de japanner Ota Kaiya beter dan hem.

In de eerste ronde van de kwartfinale was de Japanner met 0.595 seconden sneller dan Tjon En Fa. De Surinaamse baanwielrenner moest de tweede ronde winnen om een derde en beslissende ronde te forceren. Het lukte Tjon En Fa echter niet om de tweede ronde te winnen. Kaiya was met 0.107 seconden sneller. De Japanner behaalde later de gouden medaille door in de finale Richardson Matthew van Australië te verslaan. Matthew moest hierdoor genoegen nemen met de zilveren medaille. De Trinidadiaan Nicholas Paul won de bronzen medaille door Leigh Hoffman van Australië te verslaan voor de derde/vierde plaats.

Tjon En Fa bereikte de zestiende finale door als tiende te eindigen bij de kwalificatieronde. De Australiër Matthew ging als eerste over de finishlijn, gevolgd door Kaiya en Paul. In de zestiende finale versloeg Tjon En Fa de Australiër Sam Dakin en plaatste zich voor de achtste finale. Tjon En Fa was in de achtste finale beter dan de Fransman Sebastien Vigier. De Nederlanders Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland werden in de achtste finale uitgeschakeld door de Japanner Shinji Nakano en de Chinees Yu Zhou.

Zaterdag eindigde Tjon En Fa op het onderdeel keirin op de vijftiende plaats. Dit onderdeel werd ook gewonnen door Kaiya. Zilver en brons waren voor de Australiërs Richardson en Matthew Glaetzer.

Tachana Dalger, die ook meedeed aan dit evenement, kon geen potten breken. Op het onderdeel sprint zette zij een tijd neer van 11.557 seconden. Dat was de 36e snelste tijd van de veertig deelnemers. Emma Finucane van Engeland, die in de kwalificatie de snelste tijd neerzette, won uiteindelijk ook goud door Mathilde Gros van Frankrijk te verslaan in de finale. De Duitse Sophie Friedrich behaalde brons door de Nederlandse Hetty van de Wouw te verslaan. Op het onderdeel keirin eindigde Dalger in haar heat op de laatste plaats. Finucane won de heat, waarin Dalger ook meestreed voor een plaats in de volgende ronde. In de herkansingsronde eindigde Dalger op de vierde plaats in haar heat, die werd gewonnen door de Belgische Nicky Degrendele…[+]