UEFA wil einde maken aan massaal geklaag tegen scheidsrechter

08-UEFA wil einde

VOETBAL – Op het EK mag alleen de aanvoerder straffeloos met de scheidsrechter discussiëren. Dat schrijft Roberto Rosetti, scheidsrechtersbaas bij de UEFA, in een open brief.
De aanvoerder heeft niet alleen een recht, maar ook een plicht. Hij is verantwoordelijk voor het naleven van de regel door zijn medespelers en moet ze dus weghouden bij de scheidsrechter. Lukt dat niet, dan krijgt de betreffende speler een gele kaart.
“Een beslissing uitleggen terwijl tot wel 22 spelers op je afstormen is onmogelijk voor een scheidsrechter”, legt Rosetti uit. “Dat is slecht voor de communicatie. Op die manier wordt dit prachtige spelletje erg snel erg lelijk, wat slecht is voor het imago van het voetbal – daar is iedereen het mee eens.”
De beslissing komt niet uit de lucht vallen, schetst Rosetti. Het gedrag van spelers en trainers was vorige maand onderwerp van gesprek bij workshops voor alle bondscoaches. Daarna sprak het bestuur van de FIFA er ook over bij een vergadering. Voetbal gaat met deze regel rugby achterna. In die sport is het altijd zo geweest dat alleen de aanvoerder met de scheidsrechter mag praten. (VI)…[+]