Vakbonden niet blij met uitspraken NH-minister over energietarieven

01-Vakbonden niet blij met uitsprakenNH-minister

PARAMARIBO – C-47 en andere samenwerkende vakbonden die de vorige week in actie waren om de verhoogde energietarieven, zijn niet te spreken over de uitspraken van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) met betrekking tot de energietarieven. Volgens de vakbonden zijn deze uitspraken ongenuanceerd en dragen ze niet bij aan het vinden van oplossingen voor de verhoogde stroomprijzen. Ze hebben daarom besloten rechtstreeks met de president te onderhandelen om tot werkzame oplossingen te komen.
De NH-minister zou recent tijdens een persconferentie van de regering hebben verklaard dat het niet mogelijk is om de tarieven te verlagen, tenzij de wisselkoers daalt of de wereldmarktprijs van olie voor de opwekking van thermische energie afneemt. “Dit is de reden waarom de vakbonden rechtstreeks met de president praten. Wij willen de rust terugbrengen in de samenleving. We zijn van mening dat deze uitspraken onverantwoord zijn en dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om de tarieven te verlagen. We hebben samen met technische experts van de regering een voorstel ontwikkeld om de tarieven aan te passen en zullen dit voorstel deze week aan de president voorleggen”, zegt Dayanand Dwarka van C-47.
De vakbondsman zegt dat intussen een aantal bonden aangesloten bij C-47, maar ook enkele samenwerkende bonden, hebben besloten om het werk vandaag te hervatten, terwijl anderen doorgaan met hun acties totdat er een oplossing is gevonden. De situatie is volgens de vakbonden onhoudbaar geworden voor veel mensen, omdat velen de hoge energierekeningen niet meer kunnen betalen. De vakbonden zijn vastbesloten om een oplossing te vinden om deze mensen tegemoet te komen.…[+]