Verenigde Staten stuurdenin het geheim langeafstandsraketten naar Oekraïne

15-Verenigde-Staten-stuurdenin-het-geheim

OEKRAЇNE – De Verenigde Staten hebben in de afgelopen weken in het geheim langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd. Volgens de Amerikanen heeft Oekraïne de raketten inmiddels al twee keer gebruikt tegen Russische troepen.
“Ik kan bevestigen dat de Verenigde Staten ATACMS-raketten voor de lange afstand hebben geleverd aan Oekraïne, op direct bevel van de president (Joe Biden)”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ook de nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan bevestigde de levering van een “aanzienlijk aantal” langeafstandsraketten. Sullivan stelde dat er nog meer raketten geleverd zullen worden.
ATACMS staat voor Army Tactical Missile System. De raketten halen een afstand van 300 kilometer. Dat is beduidend verder dan de 160 kilometer van de raketten die de VS sinds september beschikbaar stelden.
De langeafstandsraketten zijn volgens het ministerie onderdeel van eerdere steunpakketten voor Oekraïne. Ook het recent aangenomen nieuwe steunpakket ter waarde van omgerekend 57 miljard euro omvat de levering van de raketten.
Met de levering van de raketten gaat een vurige wens van Volodymyr Zelensky in vervulling. De Oekraïense president vroeg de Amerikanen al maanden om langeafstandsraketten. Zelensky luidde de afgelopen tijd nadrukkelijk de noodklok vanwege het gebrek aan wapens bij zijn strijdkrachten.
Oekraïne kreeg de langeafstandsraketten op voorwaarde dat ze alleen binnen de Oekraïense landsgrenzen gebruikt zouden worden.
De Oekraïense strijdkrachten hebben de langeafstandsraketten al twee keer gebruikt. De eerste keer was op 17 april. Toen werd een vliegveld op het door de Russen bezette schiereiland de Krim aangevallen.
Ook zijn de raketten afgelopen dinsdag gebruikt tegen Russische troepen in het zuidoosten van Oekraïne. (NU)…[+]