VS beschuldigt Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

14-VS beschuldigt Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

VS – De Verenigde Staten beschuldigen Rusland van het gebruiken van chemische wapens in de oorlog in Oekraïne. Het Kremlin zou onder meer het giftige chloorpicrine inzetten tegen Oekraïense militairen.
Ook zou Rusland traangas gebruiken als oorlogsmethode, staat in een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens de VS overtreedt Rusland daarmee het Verdrag Chemische Wapens (CWC). De VS heeft daarom sancties opgelegd aan Russische bedrijven en personen die een rol spelen in de chemische wapens.
Chloorpicrine kan onder meer branderige ogen, misselijkheid en ademhalingsproblemen veroorzaken. Het werd vooral door de Duitsers gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar sinds het verdrag uit 1997 mag het niet meer geproduceerd en ingezet worden als chemisch wapen.
Dat Rusland chemicaliën gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne “staat niet op zichzelf”, schreef het Amerikaanse ministerie. Het Kremlin gebruikt de chemische wapens volgens de VS waarschijnlijk om Oekraïense militairen te verdrijven en tactische winst te behalen op het slagveld.
Volgens de VS komt het gebruik van de chemicaliën “uit hetzelfde draaiboek” als de operaties om oppositieleider Alexei Navalny, Russisch oud-spion Sergei Skripal en Skripals dochter Yulia te vergiftigen. Rusland noemt de Amerikaanse beschuldigingen ongegrond en ontkent dat het land het verdrag voor chemische wapens heeft geschonden. (NU)…[+]