VS, Spanje, Polen en Australië willen opheldering Israël over dood hulpverleners

hulp-corr1920x1080a

 

ISRAЁL  –  De Verenigde Staten, Spanje, Polen en Australië willen snel uitleg van Israël over de dood van zeven medewerkers van hulporganisatie World Central Kitchen. Onder de slachtoffers waren een Pool, een Australiër en iemand met zowel de Amerikaanse als Canadese nationaliteit.

 De zeven hulpverleners zijn volgens World Central Kitchen (WCK) in het midden van Gaza bij een Israëlische luchtaanval om het leven gekomen. Daar hadden ze net 100 ton aan voedsel en andere hulpgoederen afgeleverd.

 De Australische premier Anthony Albanese heeft Israël om opheldering gevraagd. “Dit is een tragedie die nooit had mogen gebeuren. Het is compleet onacceptabel”, zei de premier op een persconferentie.

 Albanese kreeg bijval van zijn Spaanse ambtsgenoot Pedro Sánchez. “Ik hoop en eis dat de Israëlische regering snel met een verklaring komt voor deze brute aanval”, liet de Spaanse premier weten. WCK is opgericht door de in Spanje geboren chef-kok José Andrés.

 De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski meldt dat hij de Israëlische ambassadeur om tekst en uitleg heeft gevraagd.

Onder de slachtoffers is ook een Britse hulpverlener, meldt WCK. De Britse minister van Onderwijs Gillian Keegan zei eerder gisteren tegen de BBC dat het kabinet nog geen bevestiging van de dood van de Brit had ontvangen. Volgens Keegan is het kabinet “zeer bezorgd”.

 Het Israëlische leger zegt “een grondig onderzoek op het hoogste niveau” uit te voeren om inzicht te krijgen in “de omstandigheden van dit tragische incident”. Daarvoor wordt volgens het leger een onafhankelijke instantie ingezet.

 De VS had al aangedrongen op zo’n onderzoek. Het Witte Huis zei eerder gisteren “zeer bezorgd” te zijn over de dood van de hulpverleners.

 De Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari zegt dat hij WCK-oprichter Andrés heeft gesproken om hem namens het leger te condoleren met het verlies van de zeven medewerkers. Volgens Hagari deed WCK “nobel” werk in Gaza en was de organisatie van “groot belang”.

De hulporganisatie liet eerder gisteren weten haar activiteiten in de Gazastrook tot nader order stil te leggen. WCK begon vorige maand met de aanvoer van hulpgoederen over zee. De hulporganisatie organiseert de missies samen met de Spaanse organisatie Open Arms.

(NU)…[+]