Weer veel denguebesmettingen in Guyana

01-Weer veel denguebesmettingen

GEORGETOWN – Het aantal denguegevallen in buurland Guyana is weer toegenomen. Ook zijn er al personen (kinderen) overleden aan de gevolgen van dengue. Tot nu toe heeft Guyana ruim 2852 nieuwe besmettingen en 2 doden geregistreerd in de eerste maanden van dit jaar.
Volgens het Ministerie van Volksgezondheid kampen diverse regio’s van het land met gevallen van dengue. Gezien deze ontwikkeling heeft het ministerie maatregelen getroffen om de verspreiding van dengue in te dammen.
Zowel Suriname als zijn buurland krijgt te maken met periodes waarin er veel denguegevallen worden geregistreerd. Meestal is er in de eerste maanden en midden van het jaar een piek te merken van denguebesmettingen. Dat was vorig jaar ook het geval in ons land.
Paramaribo, maar ook andere districten zoals Commewijne, Wanica en Nickerie kregen te maken met honderden gevallen van denguebesmettingen. Een deel van de patiënten moest voor verdere zorg opgenomen worden in het ziekenhuis. Wat de situatie zorgwekkend maakte, was dat dengue type 3 actief was in Suriname. Deze variant was na enkele decennia weer actief in Suriname en in tegenstelling tot ouderen zijn vooral jongeren en kinderen extra gevoelig voor deze variant.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vorig jaar op verschillende momenten gezegd dat de Amerika’s te maken zullen krijgen met een toename van dengue-infecties. Deze toename is deels als gevolg van de opwarming van de aarde, wat gunstigere omstandigheden biedt voor dengue-verspreidende muggen, de aedes-soort.
Dengue, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus wordt overgedragen op de mens door een besmette muskiet, die vooral overdag actief is. Besmetting met het denguevirus vindt plaats indien een besmette muskiet van het Aedes species (AedesAegypti of AedesAlbopictus), de mens steekt. Deze muskieten kunnen ook het chikungunya- en zikavirus overdragen. Symptomen van dengue zijn onder meer hoge koorts, hoofd- en lichaamspijnen en misselijkheid.…[+]