Wereldwijde terugroeping van AstraZeneca-vaccin

01-Wereldwijde-terugroeping

PARAMARIBO – De Britse farmaceut AstraZeneca heeft besloten om zijn coronavaccin wereldwijd terug te roepen. Dit besluit volgt nadat de fabrikant heeft toegegeven dat er leveringsproblemen zijn, en dat bij meerdere gevaccineerde personen TTS (trombose met trombocytopenie syndroom) is vastgesteld, met name bij vrouwen.
TTS is een combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes, vaak met ernstige gevolgen en kan een fatale afloop hebben. Tijdens de COVID-19-pandemie, die ook Suriname heeft getroffen, zijn de eerste groepen mensen met het AstraZeneca-vaccin gevaccineerd. Het is niet bekend hoeveel personen in ons land gevaccineerd zijn met het AstraZeneca-vaccin. Er was echter veel twijfel over de werkzaamheid van verschillende coronavaccins.
Op dit moment heeft het
Ministerie van Volksgezondheid in Suriname geen AstraZeneca-vaccins op voorraad, maar beschikt het wel over het Pfizer COVID-19-vaccin. In februari ontving Suriname 38.880 Pfizer-vaccins van de Verenigde Staten.
Volgens buitenlandse media is er momenteel in het Verenigd Koninkrijk een collectieve rechtszaak gaande tegen AstraZeneca, vanwege ernstige letsels en zelfs overlijdensgevallen, die aan het vaccin worden toegeschreven. Sinds april 2021 staat de zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het vaccin vermeld.
AstraZeneca heeft recentelijk toegegeven dat zijn vaccin, oorspronkelijk Covishield genaamd, zeer zeldzame bijwerkingen kan veroorzaken, zoals bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes, meldt The Telegraph. Het vaccin, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Oxford en geproduceerd door het Serum Institute of India, werd wereldwijd grootschalig toegepast in meer dan 150 landen, waaronder Groot-Brittannië en India. Uit sommige onderzoeken tijdens de pandemie bleek dat het vaccin 60 tot 80 procent effectief was in de bescherming tegen het nieuwe coronavirus.
In april 2021 bevestigde de Wereldgezondheidsorganisatie ook dat het vaccin dodelijke bijwerkingen kon hebben. “Een zeer zeldzame bijwerking genaamd trombose met trombocytopeniesyndroom, waarbij ongebruikelijke en ernstige bloedstollingsverschijnselen gepaard gaan met een laag aantal bloedplaatjes, is gemeld na vaccinatie met dit vaccin.”…[+]