Zestienjarige Yamal schrijft geschiedenis bij Barcelona

07-Het-tijdperk

VOETBAL – Een zestienjarige jongen met een beugel was maandag opnieuw de beste man van Barcelona. Onmenselijk, noemt trainer Xavi de ontwikkeling van Lamine Yamal.
Yamal maakte de 1-0 na voorwerk van Robert Lewandowski en Ilkay Gündogan. “Hij was de grote hoofdrolspeler deze wedstrijd”, schreef AS na afloop. “Hij had controle over de wedstrijd en probeerde Aramburu (zijn tegenstander, red.) keer op keer te breken, met wisselend succes maar altijd met een oplossing terwijl hij de mensen in San Sebastián angst aanjoeg. En hij maakte een killer goal, waarbij hij bleef kijken naar Remiro’s doel.”
Die goal leverde Yamal, zestien jaar en 306 dagen oud, een record op. Hij is de eerste speler in de geschiedenis van La Liga die voor zijn zeventiende verjaardag vijf goals heeft gemaakt. Daarnaast leverde de buitenspeler dit seizoen zeven assists in de competitie. “Hij is de uitverkorene”, concludeerde Xavi na afloop op zijn persconferentie. “Dat hij op zestienjarige leeftijd al het verschil maakt, zegt wat voor speler hij is. Hoe hij dit jaar is gegroeid is onmenselijk. Hij is sterker en sneller geworden. Dit is een speler voor het heden en de toekomst. Eentje die een tijdperk zal markeren.”
De zestienjarige jongen bleef zelf nuchter tegenover de Spaanse pers. “Dit was een belangrijke wedstrijd om de tweede plek te heroveren. Dit moet een week van negen punten worden. Mijn doelpunt? Ik hoefde de bal alleen nog te raken. Lewy en Gündogan maakten het mogelijk.” (VI)…[+]