Klopjacht op ontsnapte crimineel Frankrijk gaat door

Klopjacht-op-ontsnapte-crimineel

Twee agenten in levensgevaar

 

FRANKRIJK – De klopjacht op de ontsnapte gedetineerde in Frankrijk was gisteren nog steeds bezig. Afgelopen dinsdag werden bij een overval op een gevangenentransport twee agenten gedood. De gedetineerde die werd vervoerd is gevlucht met de overvallers. Honderden agenten zijn in Normandië op zoek naar de voortvluchtige crimineel. Het gaat om de dertigjarige Mohamed Amra, bekend als ‘La Mouche’ (‘de vlieg’). Vorige week werd hij veroordeeld tot achttien maanden cel vanwege een gewelddadige beroving.

Afgelopen dinsdag om 11.00 uur werd Amra voor verhoor vervoerd van Rouen naar Évreux. Bij een tolweg in het noorden van Frankrijk openden gewapende overvallers de aanval op de gevangenisbus. In de zoektocht naar Amra en de overvallers zijn twee uitgebrande auto’s teruggevonden. Een daarvan werd gebruikt om de gevangenisbus klem te rijden. De andere reed erachter.

Bij de aanval kwamen twee agenten om het leven. Ze werden “als honden gedood”, zei de Franse minister van Justitie op een persconferentie. Een van de omgekomen agenten laat een zwangere vrouw achter, het andere slachtoffer een vrouw en twee kinderen. Drie anderen agenten zijn gewond geraakt. Twee van hen verkeren nog in levensgevaar. De Franse president Emmanuel Macron zei dat “alles in het werk wordt gesteld om de daders te vinden”.

In alle gevangenissen, rechtbanken en vestigingen van het ministerie van Justitie is gisteren om 11.00 uur een minuut stilte gehouden, meldt de Franse nieuwszender BFMTV. Dat gebeurde ter nagedachtenis aan de twee omgekomen agenten.

Franse gevangenismedewerkers uitten hun woede over de aanval door de deuren van gevangenissen in het land te blokkeren. In Caen wordt sinds gisteren 6.00 uur de ingang van de gevangenis geblokkeerd. Hetzelfde gebeurde in Nice, Grasse, Marseille en Bouches-du-Rhône. “Iedereen rouwt vandaag. We hebben dit nog nooit meegemaakt”, zei een woordvoerder van de Franse vakbond voor gevangenispersoneel tegen BFMTV. “We zijn boos. We vragen om personeel, de gevangenissen puilen uit, we weten niet meer wat we moeten doen.”

(NU)…[+]