Landen roepen Rusland op tot dialoog, maar Oekraïne moet gebied behouden

8 Landen roepen Rusland op tot dialoog maar Oekraïne moet gebied behouden

OEKRAINE – Oekraïne heeft een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede “de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen” is vereist.

Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.  De Zwitserse president Viola Amherd zei in haar slotwoord dat “één belangrijke vraag blijft: hoe en wanneer kan Rusland bij het proces worden betrokken?” De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei na afloop van de top dat er wat hem betreft snel een nieuwe bijeenkomst wordt georganiseerd. Onderhandelingen met Rusland kunnen beginnen zodra “ze ons wettelijke grondgebied” verlaten, zei Zelensky, maar volgens hem is Rusland “niet klaar voor een rechtvaardige vrede”.

In de verklaring wordt ook opgeroepen tot de uitwisseling van alle krijgsgevangenen en de terugkeer van gedeporteerde Oekraïense kinderen. Ook wordt aangehaald dat “voedselzekerheid op geen enkele manier als wapen mag worden gebruikt”. Toegang tot de havens in de Zwarte Zee en de Zee van Azov is volgens de verklaring “cruciaal” voor de wereldwijde voedselvoorziening. Ook riepen de landen op tot “volledige soevereine controle” van Oekraïne over de kerncentrale in Zaporizhzhia. De grootste kerncentrale van Europa staat al sinds het begin van de oorlog onder controle van Russische troepen. (NU)…[+]