Amerikaans leger voltooit aanleg drijvende pier om hulpgoederen te leveren aan Gaza

15-Amerikaans-leger-voltooit-aanleg-drijvende-pier

GAZASTROOK – Het Amerikaanse leger heeft de aanleg van de drijvende pier voor de kust van de Gazastrook voltooid. Dat meldt persbureau AP. Via de pier zullen hulpgoederen aan de Gazastrook worden geleverd.
Na iets meer dan twee maanden werk is de aanleg van de drijvende pier, die zo’n €320 miljoen kost, voltooid. De werken liepen vertraging op door de slechte weersomstandigheden, zo meldt persbureau AP. Door de hevige wind was het te gevaarlijk om de constructie vanuit de haven van Ashdod naar de Gazastrook te verplaatsen.
President Joe Biden had begin maart aangekondigd dat de VS een tijdelijke constructie gingen bouwen op het water, aangezien Israël de levering van hulpgoederen via het land aan de Gazastrook beperkt. De pier is een extra mogelijkheid tot levering van voedsel en andere hulpmiddelen, naast bestaande toevoerlijnen via de grensovergang met Egypte bij Rafah.
De Amerikanen houden de veiligheid van de pier nauwlettend in de gaten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat gevechten in Gaza de toevoer via de pier niet in gevaar brengen. Tijdens de aanleg dreigde terreurbeweging Hamas al om iedere buitenlandse kracht aan te vallen die de Gazastrook probeerde te “bezetten”.
Vorige week donderdag vertrok een Amerikaans containerschip uit Cyprus met humanitaire hulp aan boord, die op de steiger zal worden afgezet. (HLN)…[+]