André TJON – A -Pauw herdenkt 100e verjaardag

André-ljon

PARAMARIBO – Onlangs vierde André TJON – A -Pauw zijn 100e verjaardag. Dit werd gemeld door het Burger Informatie Centrum van Paramaribo-Noordoost. Meneer André, zoals hij graag genoemd wordt, is geboren op 21 mei 1924 in Paramaribo. Hij is het achtste kind en de enige overlevende uit een gezin van 11 kinderen (8 meisjes en 3 jongens). Hij heeft gewoond aan de Mariestraat en in Charlesburg. Hij heeft de Maria school en de ULO school, genaamd de Sint Willibrordusschool, bezocht en beide met succes afgerond.

Op de vraag wat voor jongen hij was in zijn jeugdjaren, antwoordt hij lachend dat hij nogal ondeugend was. Hij ging bijvoorbeeld stiekem met buurtvrienden zwemmen in de grote trens in Charlesburg en tijdens voetbalwedstrijden werd hij gedragen op de schouders van oudere jongens, die door het kanaal aan de zijde van de Anniestraat naar het Andre Kamperveenstadion gingen. Tijdens het zingen van het Surinaamse volkslied kropen ze langs de mensen om een goede zitplek te vinden en van de wedstrijd te genieten, zonder dat zijn ouders hiervan op de hoogte waren.

Op 15-jarige leeftijd begon hij als goudsmid bij een juwelierszaak en werkte daar tot ongeveer zijn 25e. Daarna was hij kort salesman. In 1951 trad hij in dienst bij Alcoa, de moedermaatschappij van Suralco, op de vrachtafdeling. Tijdens zijn tijd bij Alcoa behaalde hij zijn PD (Praktijk Diploma) in Boekhouden. In 1961 koos hij voor een andere uitdaging en werd hij de tweede boekhoudkundige bij het Ministerie van Openbare Werken en tevens Sectie Chef. Na een jaar vertrok hij vanwege het werktempo dat hem niet beviel en solliciteerde hij bij de Hollandse Maatschappij, tegenwoordig bekend als HEM Suriname, waar hij verantwoordelijk was voor de administratie. Hij werkte daar van 1962 tot 1989, waarna hij op 65-jarige leeftijd met pensioen ging. Na zijn pensionering werkte hij af en toe als parttimer op de administratie van Kasimex.

In 1950 trouwde hij met Willy Adolfina Tjong Pauw Kie. Uit dit huwelijk zijn vier kinderen geboren: Hellen, Linda, Gloria en Rudi. Rudi, de langverwachte zoon, was de verwenbaby van het gezin en kreeg iets meer dan zijn zussen. Meneer André is nu gezegend met negen kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Een dieptepunt was het overlijden van zijn vrouw Willy in 2007 na een kort ziekbed. Enkele hoogtepunten waren onder andere een onderscheiding van de Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven voor 25 jaar bewezen dienst, een Pauselijke Onderscheiding van paus Johannes Paulus II in 2001 voor trouw en bijdrage aan de kerk, en natuurlijk het bereiken van de respectabele leeftijd van 100 jaar.

De boodschap van deze 100-jarige is: In het leven moet je altijd dienstbaar zijn aan je medemens en vasthouden aan je geloof. Op die manier zul je op welke manier dan ook gezegend worden.…[+]