Belangrijke fiscale wetgeving verstoort door krachtterm

1

Bouva moest tot vijf keer toe uit de zaal

PARAMARIBO – De behandeling van de cruciale Wet Fiscaal Identificatienummer in De Nationale Assemblee (DNA) werd gisteren ernstig verstoord door wangedrag, dat zou zijn ge├»nstigeerd door oppositielid Melvin Bouva (NDP) en voortgezet door fungerend voorzitter Dew Sharman. Tot vijf keer toe werd Bouva gesommeerd de vergaderzaal te verlaten vanwege het gebruik van ongepaste termen, wat leidde tot meerdere schorsingen van de vergadering.

Het incident begon toen Bouva buiten de microfoon en tijdens de schorsing een krachtterm naar het hoofd van Sharman slingerde. De oppositie beweerde dat Bouva onterecht uit de zaal werd gezet, aangezien het scheldwoord buiten de microfoon plaatsvond en Bouva volgens het Reglement van Orde eerst de kans had moeten krijgen om zijn woorden terug te nemen.

De situatie escaleerde toen Bouva ondanks zijn verwijdering steeds weer de zaal binnenkwam, zelfs nadat hij door de politie werd ‘begeleid’. Op een gegeven moment liep hij langs de voorzitter naar de koffiekamer met de mededeling dat hij naar het toilet ging, wat de bijeenkomst verder verstoorde.

Door deze gebeurtenissen kreeg de vergadering een bittere nasmaak. De oppositie sprak van een dieptepunt in de geschiedenis van DNA. Dit leidde tot een verdere discussie die niet op de agenda stond: de coalitie herinnerde de oppositie aan eerdere en ergere dieptepunten onder een regering met een NDP-signatuur, verwijzend naar onder andere de militaire periode en decembermoorden. De oppositieleden protesteerden tegen deze beslissing maar namen toch deel aan de vergadering…[+]