Beveiliging Poetin in het geheim opgetrokken

Poetin

RUSLAND  –  De Russische veiligheidsdiensten hebben de beveiliging van de Russische president Vladimir Poetin in het geheim opgetrokken “tot een ongezien niveau”. Dat meldt de onafhankelijk krant The Moscow Times op basis van verschillende bronnen. “Hij draagt al zeker sinds vorig jaar altijd een kogelvrije vest op publieke evenementen in de openlucht”, klinkt het.

De krant sprak met twee Russische functionarissen die aanwezig zijn bij veel van Poetins publieke optredens en met een bron dicht bij het Kremlin.

De beveiliging van Poetin was al erg streng, zeker sinds de invasie van Oekraïne. Maar aanslagen op de Japanse oud-premier Shinzo Abe en meer recent op de Slowaakse premier Robert Fico hebben de veiligheidsdienst van de president in een kramp doen schieten, zo zegt één van de Russische functionarissen.

De andere wijst op het aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin voor oorlogsmisdaden en mogelijke aanslagen van Oekraïne en islamterroristen als risicofactoren.

“Dit jaar op 9 mei droeg hij (Poetin, red.) duidelijk een kogelvrije vest tijdens de parade. Die voorzorgsmaatregel is volgens mij noodzakelijk”, klinkt het.

Dat wordt bevestigd door de onafhankelijke Britse veiligheidsadviseur Jade Miller. Zij bestudeerde beelden van de viering en merkte onder meer op dat Poetin op een vreemde manier wandelde en dat er geen vouwen in zijn overjas te zien waren als hij handen schudde. Zijn schouders zagen er vrij breed en recht uit, en hij trok ze af en toe omhoog alsof hij niet comfortabel zat. Hij hield zijn overjas ook altijd hoog dichtgeknoopt. Het Kremlin zelf ontkent dat de beveiliging van Poetin opgedreven is. (HLN)…[+]