Brexit-boegbeeld Nigel Farage maakt onverwachte comeback in Britse politiek

Brexit-boegbeeld Nigel Farage maakt onverwachte comeback in Britse politiek

LONDEN – Nigel Farage, de drijvende kracht achter het Britse vertrek uit de Europese Unie, keert na drie jaar terug in de Britse politiek. De excentrieke zestigjarige politicus gaat de partij Reform UK leiden in aanloop naar de verkiezingen in juli.
Farage kondigde maandag aan terug te keren als partijleider van Reform UK (voorheen: Brexit Party), die hij ook al tussen 2019 en 2021 leidde. Hij was voor de Brexit leider van de UK Independence Party (UKIP) en was in die rol een van de leidende figuren in de Brexit-beweging. Nu maakt Farage dus zijn comeback in de Britse politiek. De doorgewinterde politicus, die een doorslaggevende rol speelde bij het Brexit-referendum in 2016, gaf telkens aan niet te zullen terugkeren voor de verkiezingen in juli. Hij zei dat hij zijn vriend Donald Trump wil helpen bij de Amerikaanse verkiezingen dit najaar.
“Ik ben van gedachten veranderd”, zei Farage maandag op een persconferentie. “Dat is geen teken van zwakte, maar kan een teken van kracht zijn.” Ook opende Farage meteen de aanval op de Conservative Party van de huidige premier Rishi Sunak. Hij memoreerde aan het vertrek van oud-premier Theresa May in 2019. Dat was volgens hem volledig zijn verdienste, maar “ik kreeg niet eens een bedankje”, sneerde Farage. Ook zei hij dat hij verwacht meer stemmen te krijgen dan de conservatieven.
Farage was een drijvende kracht achter het Brexit-referendum, dat in 2015 door toenmalig premier David Cameron werd aangekondigd. Het lukte hem om miljoenen mensen te mobiliseren die het vertrouwen in de politiek waren verloren en zich verlaten voelden door zowel de tory’s – zoals de conservatieven worden genoemd – en het sociaaldemocratische Labour. Door een ijzersterke ‘Leave’-campagne lukte het de Brexiteers om tegen alle verwachtingen in een meerderheid voor het vertrek uit de EU te krijgen. Ook speelde Farage op de achtergrond een belangrijke rol bij de verkiezingen in 2019, waar de tory’s onder Boris Johnson een verpletterende overwinning boekten. Doordat Farage’s partij niet meedong naar zetels, werd Johnsons partij, die was overgenomen door hardline-Brexiteers, met afstand de grootste.
Bij zijn vertrek uit de politiek in 2021 noemde Farage Brexit “zijn levenswerk”. Hoewel hij namens zowel UKIP als de Brexit Party enorm invloedrijk was, lukte het hem nooit om parlementariër te worden. Wel was hij 21 jaar lang Europarlementariër, tot het formele vertrek van de Britten uit de EU in 2020. (NU)…[+]