Chetak helikopters Nationaal Leger na inspectie weer in gebruik

02-Chetak-helikopters-Nationaal-Leger-na-afronding-inspectie-weer-in-gebruik1

PARAMARIBO – De drie Chetak helikopters van het Nationaal Leger zijn zaterdag na een grote onderhoudsbeurt officieel weer in gebruik genomen. Met de helikopters kan de Surinaamse Luchtmacht weer mobiel zijn in de lucht.
De helikopters zullen volgens minister Krishna Mathoera van Defensie voornamelijk worden ingezet voor vele militaire operaties en het terugbrengen van het veiligheidsgevoel. De bewindsvrouw gaf daarom aan heel blij te zijn dat de helikopters weer in gebruik zijn. “Door de mobiliteit in de lucht kunnen wij eindelijk weer verkenningen uitvoeren en Suriname beschermen”, zei de bewindsvrouw. Zij bedankte het team van zowel Suriname als Hindustan Aeronautics Limited (HAL) uit India en hoopt dat deze coöperatie met India als een van de belangrijke partners, jarenlang gecontinueerd zal worden. Als teken van waardering kregen de teamleden van HAL een certificaat overhandigd.
De drie Chetak helikopters werden in 2009 en in 2015 in gebruik genomen. De financiering kwam uit de kredietlijn van India. In 2019 is er een onderhoudscontract getekend met de leverancier, het Indiase bedrijf HAL. Daarbij zijn er afspraken gemaakt om de helikopters periodiek na een aantal vlieguren te onderwerpen aan een onderhoudsbeurt en inspectie. Dit was de derde grote onderhoudsbeurt waaraan zowel technici van HAL als de Luchtmacht hebben samengewerkt.
De ambassadeur van India, Shankar Balachandran, gaf aan dat hij zich vereerd voelt om deze gelegenheid bij te wonen en waardeerde de professionaliteit van de organisatie en de samenwerking met India. “Deze missie is van belang en daarom zullen wij deze continueren. Wij zullen gezamenlijk ernaartoe werken”, zei de diplomaat.…[+]