Deviezenregeling 1947 licht gewijzigd in DNA

6 (12.00 uur) Deviezenregeling 1947 licht gewijzigd in DNA

PARAMARIBO – De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren lichte wijzigingen aangebracht in de sterk verouderde Deviezenregeling uit 1947, wat tot verdeelde reacties heeft geleid binnen het parlement. De wijzigingen, voornamelijk van terminologische aard, hebben vragen opgeroepen bij de oppositie, die had gehoopt op een meer ingrijpende herziening van deze meer dan 70 jaar oude wet. De haast van de regering en de coalitie om deze minieme aanpassingen door te voeren, heeft kritiek uitgelokt. NDP-parlementariĆ«r Jennifer Vreedzaam sprak zelfs van ‘tjefe-tjefe-wijzigingen’.

Het voornaamste doel van de wijziging is om de Deviezenregeling 1947 in lijn te brengen met de relevante bepalingen van de recentere Centrale Bankwet 2022. Een belangrijke verandering is dat de bevoegdheid van de President van de Republiek Suriname om wisselkoersen vast te stellen nu vervalt, en dat de Centrale Bank van Suriname verantwoordelijk wordt voor het effectieve en onafhankelijke beheer van haar officiƫle internationale reserves en wisselkoersbeleid.

De oppositie heeft haar ongenoegen geuit over het feit dat de wijzigingen niet verder gaan, aangezien veel van de voorstellen al in de praktijk waren aangepast. NDP-fractieleider Rabin Parmessar merkt op dat de wetsherziening ruim drie jaar in de maak was en meer had moeten omvatten dan slechts terminologische wijzigingen. De coalitie is ook voorstander van een integrale herziening, maar stemde in met het initiatief om tenminste enkele wijzigingen door te voeren.

Tijdens de stemming gaf alleen NPS-fractieleider Gregory Rusland zijn steun aan de wijziging, terwijl de rest van zijn fractie afwezig was in de vergaderzaal. De fracties BEP en NDP van de oppositie onthielden zich van stemming. De wet werd uiteindelijk aangenomen met een algemene meerderheid van 27 stemmen…[+]