Eerste millennial op koers voor heiligverklaring door paus Franciscus

Eerste-millennial-op-koers-voor-heiligverklaring

ITALIЁ – Een Brits-Italiaanse tiener komt in aanmerking voor een heiligverklaring door paus Franciscus. Er zijn inmiddels twee wonderen aan de in 2006 overleden jongen toegeschreven. Daarmee nadert het kerkrechtelijk proces voor heiligverklaring zijn einde.
De Brits-Italiaanse tiener in kwestie is Carlo Acutis. Hij werd in 1991 geboren in Londen en verhuisde op driejarige leeftijd naar Milaan. Acutis was volgens zijn ouders op jonge leeftijd al geïnteresseerd in de kerk en liefdadigheid. Op de basisschool leerde hij zichzelf programmeren, om vervolgens websites te bouwen voor katholieke organisaties en het geloof te verspreiden. In 2006 overleed Acutis aan de gevolgen van leukemie.
Binnen het rooms-katholicisme kun je tot iemand bidden met een verzoek, bijvoorbeeld voor genezing. Als dat vervolgens ook daadwerkelijk gebeurt, dan kan het voorval door de paus als een wonder bestempeld worden.
Zo zou een zevenjarige jongen met een ernstige aandoening aan zijn alvleesklier genezen zijn na het aanraken van één van de T-shirts van Acutis. Het wonderbaarlijke herstel in 2022 van een 21-jarige vrouw na een zwaar wielrenongeluk kan volgens de paus nu ook worden toegeschreven aan het bidden tot Acutis, schrijft The Guardian.
Een heiligverklaring van Acutis door paus Franciscus zou betekenen dat er voor het eerst een zogenoemde millennial (geboren tussen 1980 en 2000) bijgeschreven wordt op de lijst van heiligen. (NU) …[+]