Explosieven bij NAVO-pijpleiding in Duitsland aangetroffen: Veiligheidsdiensten vermoeden Russische ‘sabotagedaad’

DUITSLAND  – Bouwvakkers in Duitsland hebben tijdens werkzaamheden een zeer merkwaardige vondst gedaan. Ze troffen vlakbij een NAVO-pijpleiding explosieven in de grond aan. Het is nog niet bekend wie hier verantwoordelijk voor is geweest. Veiligheidsdiensten vermoeden dat Rusland er wat mee te maken kan hebben, omdat zij hiermee de infrastructuur van bondgenoten van Oekraïne zouden willen saboteren.

De explosieven werden afgelopen november in Bellheim een halve meter onder de grond aangetroffen, toen bouwvakkers een hoogspanningsmast aan het renoveren waren. Het ging om enkele honderden grammen aan explosieven met ontstekers en twee handgranaten verpakt in plastic folie. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Een paar honderd meter van de vondst af bevindt zich een pijpleiding met kerosine. Dit is een van de leidingen van het pijpleidingennetwerk van de NAVO. Verschillende luchtmachtbases, waaronder Schiphol, zijn aangesloten op dit netwerk.

Het lijkt erop dat de explosieven daar twaalf tot achttien maanden geleden zijn geplaatst. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft nog geen verdachte op het oog. Veiligheidsdiensten menen dat Rusland niet terugdeinst voor dit soort acties. “We moeten ervan uitgaan dat Moskou de komende weken en maanden het volledige scala aan hybride oorlogsvoering tegen ons zal gebruiken, inclusief sabotagedaden”, waarschuwt een officier van de Duitse geheime dienst. (De Telegraaf)…[+]