FAI-arbeiders Nickerie willen eerst geld zien voordat zij werkzaamheden hervatten

FAI2

NICKERIE – De werkneerlegging bij het bacovebedrijf FAI Nickerie is gisteren voortgezet door de arbeiders, die sinds dinsdag het werk hebben neergelegd, omdat de salarissen over de maand april nog niet zijn uitbetaald.  De arbeiders zijn niet erover te spreken dat zij op Dag van de Arbeid, hun dag, niet eens een soft konden kopen.

 

De voorzitter van de Bacoven Arbeiders Bond Nickerie, Dayanand Dwarka, zegt dat hij tot gistermiddag 14.00 uur nog geen informatie had of de salarissen van de arbeiders al waren gestort. De vakbondsleider vindt dat het zeer pijnlijk is voor de arbeiders, zeker tegen de achtergrond dat woensdag Dag van de Arbeid was, en dat de onder moeilijke omstandigheden werkende arbeiders hun karig loon niet hadden ontvangen.

In eerste instantie was toegezegd dat de salarissen vrijdag zouden worden gestort. Dat is niet gebeurd en maandag ook niet. Toen bleek dat dinsdag om elf uur ’s morgens er nog niets te zien was op de bankrekeningen van de arbeiders, besloten zij unaniem het werk neer te leggen. Door de directie werd hun het verzoek gedaan het werk te hervatten. Hun werd de garantie gegeven dat het geld diezelfde dag nog zou worden overgemaakt. De arbeiders hielden het been stijf en wilden eerst het geld zien op hun rekening alvorens het werk te hervatten.

Woensdag, Arbeidersdag, zijn de mensen wel naar het werk geweest maar zij hebben niet gewerkt, ondanks dat er twee directieleden waren afgereisd om hen toe te spreken en te vragen de werkzaamheden te hervatten. Volgens de directieleden was het geld reeds overgemaakt, maar was er een storing bij de bank die het verder moet verwerken. Dit werd de arbeiders sinds maandag voorgehouden. Zij zeggen het vreemd te vinden dat de storing bij desbetreffende bank zo lang heeft geduurd, maar dat alleen FAI problemen had, want bij andere bedrijven zijn de salarissen normaal overgemaakt en verwerkt. Ook deze keer kreeg de directie nul op het rekest, want de actievoerenden hielden zich aan hun eis dat zij eerst geld willen zien. Van de bond mochten zij om tien uur ‘s morgens de werkplek verlaten. De ontevreden FAI-arbeiders zeggen de stiefmoederlijke behadeling die zij krijgen als arbeiders, beu te zijn. “Wij zijn harde werkers, leveren iedere dag productie en dan wordt ons dit aangedaan dat wij op Arbeidersdag zonder geld zitten en onze dag niet eens kunnen vieren. Wij hebben ook verplichtingen bij de bank en andere schuldeisers”, zegt een der actievoerende arbeiders. Enkele arbeiders zijn van mening dat zij nu al buiten hun schuld om boeterente moeten betalen aan de bank voor schulden die zij aflossen, omdat zij te laat zijn met betalen.

AL…[+]