Fenerbahçe-voorzitter dreigt met meer protesten na bizarre actie in supercup

07-Fenerbahçe

VOETBAL – Fenerbahçe-voorzitter Ali Koç waarschuwt dat de Turkse club vaker protestacties op touw gaat zetten. Zondag tijdens de Turkse supercup tegen Galatasaray stapte het eerste elftal van Fenerbahçe met een team van jeugdspelers al na een minuut van het veld.
Fenerbahçe trad zondag met jeugdspelers aan tegen Galatasaray, dat via Mauro Icardi snel op voorsprong kwam. De Fenerbahçe-talenten verlieten vervolgens uit protest het veld vanwege ongeregeldheden bij de wedstrijd tegen Trabzonspor op 17 maart. Na afloop van dat duel vielen Trabzonspor-fans de spelers van Fenerbahçe op het veld aan.
Koç vindt dat het Turkse voetbal op de schop moet. De voorzitter verwijst in zijn verklaring naar onder meer een aanslag op de spelersbus van Fenerbahçe. Dat gebeurde in 2015 na een klinkende 1-5-zege op Rizespor. Hij vindt dat de grootmacht uit Istanboel te vaak onrecht is aangedaan.
“Die moordaanslag in Rize is een van de pijnlijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van het Turkse voetbal”, zegt Koç. “Dat die zaak tot op de dag van vandaag niet is opgelost, doet ons het meest pijn. Het leidt tot onzekerheid over de huidige situatie.” Fenerbahçe kreeg destijds de garantie dat de daders opgepakt en berecht zouden worden, maar dat is vooralsnog niet gebeurd.
Koç constateert dat de Turkse bond en de overheid te weinig doen. De voorzitter vreest dat er pas wordt ingegrepen als er iets vreselijks gebeurt. “Dat was bijna het geval in Trabzon”, zegt Koç. “En we hebben van de overheid, de politie en de Turkse bond geen enkele beterschapswens ontvangen.”
Nadat Koç op cynische wijze Galatasaray heeft gefeliciteerd met de winst van de supercup, vraagt de preses om ingrijpende veranderingen. “Het is tijd voor een reset van het Turkse voetbal. We hebben veel moeten doorstaan en zijn altijd kalm gebleven.”
“We hebben met samenzweringen, aanslagen, gepest en onrecht te maken gehad. Maar nu komen we in opstand tegen onrechtvaardigheid, dubbele standaarden en degenen die een oneerlijke competitie op touw zetten en ons beroven, na al ons harde werken. Onze actie in de supercup is pas de eerste concrete stap van alle stappen die we nog gaan zetten.”
Fenerbahçe dreigde na de rellen in Trabzon uit de Turkse competitie te stappen, maar zover kwam het niet. De club besloot voortaan wel alleen met jeugdspelers aan te treden in bekerduels. Fenerbahçe is nog volop in de race om het kampioenschap. De nummer twee staat twee punten achter op koploper Galatasaray. (VI)…[+]