FIFA stemt over mogelijke schorsing Israël

Easports_fifa_logo.svg

VOETBAL – De toekomst van de Israëlische voetbalbond (IFA) in het internationale voetbal is in gevaar. De Palestijnse voetbalbond (PFA) vroeg enige tijd terug namelijk om Israël te schorsen en nu heeft de FIFA beslist daarover een stemming te organiseren.

De Palestijnse beschuldigingen zijn zwaar. PFA-voorzitter Jibril Rajoub sprak vorige maand van een “genocide” die zich in Gaza afspeelt en roept de FIFA op om “aan de goede kant van de geschiedenis te staan” door Israël te schorsen. De FIFA erkent de gevoeligheid van de kwestie en heeft juridisch advies ingewonnen om te garanderen dat haar statuten en reglementen correct worden toegepast. “Vanwege de overduidelijke gevoeligheid van deze zaken zal de FIFA vanaf nu onafhankelijke juridische experts de opdracht geven om de verzoeken van de Palestijnse voetbalbond te analyseren en beoordelen”, klinkt het bij FIFA-baas Gianni Infantino op het jaarlijkse congres van het bestuursorgaan in Bangkok, Thailand.

De resultaten van dit onderzoek zullen worden voorgelegd aan de FIFA-raad, die ten laatste op 20 juli zal stemmen over het voorstel van de Palestijnse bond. Een schorsing van Israël zou betekenen dat het land niet langer kan deelnemen aan internationale wedstrijden, inclusief de Nations League. De geplande thuiswedstrijd van de Rode Duivels tegen Israël op 6 september zou hierdoor van de baan zijn. De Belgische voetbalbond wacht met de ticketverkoop voor deze wedstrijd in afwachting van de ontwikkelingen. (BaM)…[+]