FIFA: topscorer Afrika Cup speelt al elf jaar onwettig voor Equatoriaal-Guinea

FIFA topscorer Afrika

VOETBAL – Elf jaar, 42 interlands en 23 doelpunten na zijn entree als international van Equatoriaal-Guinea, grijpt de FIFA in. De wereldvoetbalbond concludeert dat Emilio Nsue (34) nooit voor het West-Afrikaanse land uit had mogen komen.

Om die reden schorst de FIFA Nsue, die nog tot medio 2026 onder contract staat bij CF Intercity in de lagere regionen van Spanje, voor zes maanden. De bond heeft een dossier gepubliceerd met uitleg over het vonnis dat hij al elf jaar onrechtmatig uitkomt voor Equatoriaal-Guinea. Van dat land is de spits topscorer aller tijden. Op de laatste Afrika Cup in 2023 kroonde hij zich met vijf doelpunten tot topscorer van het toernooi.

Twee overwinningen van Equatoriaal-Guinea in de WK-kwalificatiecyclus worden geschrapt. Liberia en Namibiƫ werden in november verslagen, maar die duels worden nu ongeldig verklaard. In 2013 concludeerde de FIFA ook al dat Nsue niet voor Equatoriaal-Guinea uit mocht komen, maar pas nadat hij twee keer de winnende goal maakte in de WK-kwalificatie werd de zaak weer opgerakeld.

De FIFA claimt dat Nsue, geboren op Mallorca, niet voor het land uit zou mogen komen omdat hij al 26 wedstrijden voor Spaanse jeugdelftallen speelde voordat hij in 2013 de Equatoriaal-Guineese nationaliteit kreeg. Nsue, die tijdens zijn loopbaan uitkwam voor onder meer RCD Mallorca, Real Sociedad, Middlesbrough en Birmingham City, heeft de mogelijkheid de beslissing aan te vechten. (VI) …[+]