Filipijnse agenten zien eigen collega’s toeristen kidnappen

Filipijnse agenten zien

FILIPIJNEN  –  De Filipijnse politie is flink in verlegenheid gebracht door een ontvoeringszaak met vier agenten als verdachte. Het viertal probeerde afgelopen weekend vier toeristen te ontvoeren. Twee van hen konden ontkomen, maar de andere twee werden vastgehouden. De ontvoerders eisten losgeld.

De ontvoeringszaak begon toen de auto met daarin de toeristen, drie Chinezen en een Maleisiër, werd stilgezet door agenten op een motor, net buiten de hoofdstad Manilla. De toeristen die niet wisten te ontkomen werden geboeid in een auto gesleurd.

De twee ontsnapte toeristen sloegen alarm en zo kon de politie op beelden van een beveiligingscamera de hele ontvoering terugkijken. Daardoor ontdekten ze dat hun eigen collega’s de kidnappers waren.

Intussen werden de ontvoerde mannen mishandeld totdat familie losgeld had overgemaakt, omgerekend zo’n €40.000. Kort hierna werden de slachtoffers bevrijd en konden de vier agenten worden aangehouden. Onduidelijk is hoe de ontvoerden eraan toe zijn.

De Filipijnse politie heeft al jaren een twijfelachtige reputatie. In 2016, onder toenmalig president Duterte, kreeg het korps de vrije hand om jacht te maken op drugsdealers en -gebruikers. Dat leidde tot duizenden doden door toedoen van agenten.

Het Internationaal Gerechtshof is in 2021 een onderzoek gestart naar de politiedoden. De hoofdaanklager vindt het aannemelijk dat er misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan door de aanpak tegen drugs.

Maar niet de vele doden, maar corruptie in het politieapparaat werd voor Duterte het grootste obstakel. Ruim een jaar na zijn aantreden werd de drugsoorlog gestopt om alle aandacht te kunnen besteden aan hervormingen bij de politie.

De aanleiding was toen ook een ontvoering door agenten, die leidde tot de dood van een Zuid-Koreaanse zakenman. Duterte noemde delen van het politiekorps, waar ruim 230.000 agenten werkzaam waren, “door en door verrot”. (NOS)…[+]